Quantcast

Foxconn: O συναρμολογητής των iPhone αγοράζει εργοστάσιο αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Η ταϊβανέζικη εταιρεία εξαγόρασε έναντι 230 εκατομμυρίων δολαρίων το εργοστάσιο της Lordstown Motors στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Lordstown Motors, που κατασκευάζει ελαφρά ηλεκτροκίνητα φορτηγά, πούλησε επίσημα το εργοστάσιό της στο Οχάιο στην ταϊβανέζικη Foxconn. Αν το όνομα της εταιρείας δεν σας θυμίζει κάτι να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τον κύριο κατασκευαστή των συσκευών της Apple.

Η συμφωνία ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί περί τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Lordstown.

Οι όροι της συμφωνίας ακολουθούν την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών από τις 30 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η Foxconn αγόρασε κοινές μετοχές της Lordstown έναντι τιμήματος 50 εκατομμυρίων δολαρίων και αξίας 6,89 δολάρια ανά μετοχή. Με την επέκταση της συμφωνίας η Foxconn θα καταβάλλει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια έως τις 18 Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν δόσεις των 50 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, με προοπτική η εξαγορά να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2022.

Επιπλέον, η Foxconn συμφώνησε να επιδιώξει συμφωνία με την Lordstown για να τη βοηθήσει στην κατασκευή του μοντέλου Endurance, πάντα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Επιπρόσθετα, τα δύο μέρη θα επιδιώξουν τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων επαγγελματικής χρήσης τόσο στη βόρεια Αμερική όσο και σε διεθνείς αγορές

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει ότι η Lordstown θα διατηρήσει την γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών κινητήρων, αλλά και τη γραμμή συναρμολόγησης των μπαταριών και των συγκροτημάτων.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους η Foxconn είχε υπογράψει συμφωνία και με την startup Fisker για την ανάπτυξη και κατασκευή νέων οχημάτων στη βόρεια Αμερική. Τα μοντέλα και αυτής της εταιρείας θα παράγονται στο εργοστάσιο του Οχάιο που εξαγοράστηκε και το οποίο η Lordstown είχε αποκτήσει από την General Motors το 2019.

Η Lordstown είχε τεθεί στο στόχαστρο τόσο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης όταν εταιρεία ερευνών είχε κατηγορήσει την αυτοκινητοβιομηχανία ότι εμφάνιζε πλαστές προ-παραγγελίες.