Quantcast

Φορητή συσκευή διάγνωσης κορωνοϊού από startup

Το κόστος της συσκευής είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με συσκευές μοριακής ανάλυσης PCR

Στην εμπορική διάθεση των φορητών μοριακών διαγνωστικών συσκευών «ebble» καθώς και του συμβατού με αυτήν διαγνωστικού τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, προχωράει η ελληνική νεοφυής εταιρεία BIOPIX-T, μετουσιώνοντας σε προϊόν την έρευνα που διεξήγαγε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) στην Κρήτη. Η νεοφυής εταιρεία έχει ξεκινήσει να διαθέτει το προϊόν της σε μικρά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ πρόθεσή της είναι να το προωθήσει και στη Νότια Αφρική, καθώς σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη ελληνική φορητή συσκευή μοριακής διαγνωστικής (PEBBLE qcLAMP Platform) που βασίζεται στην τεχνολογία LAMP (ισοθερμική PCR) και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σημείο φροντίδας. Είναι γνωστοποιημένη στον ΕΟΦ, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 98/79 IVDD, και αντίστοιχα κοινοποιημένη στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπροσθέτως, έχει εγγραφεί στον ΕΟΦ και το αντίστοιχο διαγνωστικό σύνολο για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού, που χρησιμοποιείται μαζί με το διαγνωστικό όργανο με την ονομασία «OV19 qcLAMP kit». Το κόστος της συσκευής είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με συσκευές μοριακής ανάλυσης PCR, οι οποίες ζυγίζουν περισσότερα κιλά και δεν μπορούν να μεταφερθούν στα σημεία ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, η συσκευή της BIOPIX-T κοστίζει κοντά στα 750 ευρώ, ενώ το συμβατό με αυτή διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού κοστίζει περίπου 9 ευρώ το τεστ.

Τα μοριακά τεστ της εταιρείας θα διενεργούνται σε διάστημα 30 λεπτών, ενώ σταδιακά αναμένεται να πιστοποιηθούν και να αξιοποιηθούν και άλλα χαρακτηριστικά της συσκευής, όπως η δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων σε δείγμα σιέλου. Για τη διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης των προϊόντων, η BIOPIX-T έλαβε αρχική χρηματοδότηση από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ενώ ολοκλήρωσε πρόσφατα γύρο χρηματοδότησης, τον οποίο ηγήθηκε το ελληνικό Metavallon VC. Σε αυτόν συμμετείχαν το Eleven VC με έδρα τη Βουλγαρία και Ελληνες ιδιώτες επενδυτές από τον χώρο της υγείας. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια από επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και των συνεχών δοκιμών που σχετίζονται με την ασφάλεια της συσκευής, απαραίτητες κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πιστοποίησή της, η συσκευή ολοκλήρωσε κλινική μελέτη στο πανεπιστημιακό κέντρο αναφοράς για την COVID-19 στο Ηράκλειο (ΠΑΓΝΗ)/Κρήτη, καθώς και τη μελέτη αξιολόγησης ευαισθησίας/ειδικότητας σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο στην Ελβετία, πέραν της αρχικής μελέτης ευαισθησίας και πιστότητας στο Ιδρυμα Παστέρ των Αθηνών.