Πρώην διοικητής της NASA αποκαλύπτει ότι η μεγάλη καθυστέρηση δεν οφείλεται σε τεχνολογικούς ή επιστημονικούς περιορισμούς, όπως πολλοί θα περίμεναν.
Ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι έγινε ακριβώς πριν από 50 χρόνια, με τον πρώην κυβερνήτη του Apollo 17 της Nasa, Eugene Cernan, να κάνει το μεγάλο βήμα στο διάστημα. Αυτό συνέβη μόλις τρία χρόνια αφότου ο Νιλ Άρμστρονγκ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι το 1969.
Και τότε, πολλοί περίμεναν ότι οι άνθρωποι που θα έκαναν το ταξίδι προς το φεγγάρι θα γίνονταν όλο και πιο πολλοί καθώς η τεχνολογία θα συνέχιζε να εξελίσσεται. Αλλά αυτό δεν συνέβη, με ένα τεράστιο πλέον χάσμα πέντε δεκαετιών να υπάρχει μεταξύ του σήμερα και του τελευταίου ανθρώπου που περπάτησε στο φεγγάρι.
Η NΑSA έχει υποσχεθεί ότι σύντομα θα δούμε Αμερικανούς αστροναύτες να επιστρέφουν στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως ήδη από το 2025. Αλλά γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος; Λοιπόν, ένας πρώην διοικητής της NASA, ο Jim Bridenstine, δήλωσε ότι δεν οφείλεται σε τεχνολογικούς ή επιστημονικούς περιορισμούς, όπως πολλοί θα περίμεναν.
Ο άνθρωπος που διηύθυνε την υπηρεσία κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους το 2018: «Αν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο, θα ήμασταν στο φεγγάρι αυτή τη στιγμή. «Στην πραγματικότητα, θα ήμασταν πιθανότατα στον Άρη. Ήταν οι πολιτικοί κίνδυνοι που το εμπόδισαν να συμβεί”. Το πρόγραμμα διήρκεσε πάρα πολύ καιρό και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα». είπε χαρακτηριστικά.