Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης: Θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει

Σε δύο χρόνια

Ξαναζωντανεύει, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, ο χώρος όπου φιλοξενούνταν το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.

 

 

Με την γενναία χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής θα αποκατασταθεί και θα μεταμορφωθεί σε ένα νέο μουσειακό χώρο που θα συνδιαλέγεται με την τεχνολογία αλλά και τη σύγχρονη τέχνη.

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής με την 3632/11-05-2018 Απόφαση Ένταξης, με συνολική και επιλέξιμη δαπάνη 3.560.079,78 €.

Το κυρίως κτήριο του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως αναμένεται να παραδοθεί σε δύο χρόνια, επισκευασμένο, αναβαθμισμένο και άρτια εξοπλισμένο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, καθώς ως εργαστήριο συντήρησης ανοικτής θέασης.

Το δεύτερο κτίριο του συγκροτήματος του παλαιού Μουσείου αποκαθίσταται για να λειτουργήσει ως μουσειακή αποθήκη.

Τι είπε για το έργο η Λίνα Μενδώνη

«Ένα εξαιρετικά εμβληματικό έργο, η αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης ξεκινά. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την εγκατάσταση του αναδόχου. Το έργο ξεκινά και το Παλαιό Μουσείο αρχίζει πάλι να ζωντανεύει. Ένα κτίριο που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα ήταν δυνατόν να χτιστεί. Είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως και σχεδόν σε επαφή με τον Παρθενώνα. Αυτό λοιπόν το κτίριο, ακριβώς εξαιτίας της θέσεως του συγκεντρώνει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και φέρει πολύ σημαντική υπεραξία» υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την σημερινή επίσκεψή της στο χώρο μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, και πρόσθεσε:

«Στις νέες χρήσεις του κτηρίου εντάσσονται εκθεσιακοί χώροι ψηφιακών και συμβατικών εκθέσεων έργων τέχνης, που σε μία διαρκή συνομιλία με τον Παρθενώνα. Η φιλοδοξία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι όχι απλώς να δημιουργήσει έναν ακόμα χώρο εκθέσεων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσομε έναν μουσειακό χώρο, το περιεχόμενο του οποίου να προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών αξιοποιώντας απολύτως τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη Σύγχρονη Τέχνη. Μαζί με την Περιφέρεια, όπως και στα άλλα έργα στην Αττική, και με το έργο αυτό δίνουμε νέα πνοή στον Πολιτισμό».

Τι είπε ο περιφερειάρχης Αττικής

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον πολιτισμό ο οποίος συμβάλλει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής στη μετά covid εποχή.

«Είμαστε εδώ με την Υπουργό την κα Μενδώνη για την εγκατάσταση του αναδόχου σε ένα από τα σημαντικότερα της Αττικής, της Αθήνας και της χώρας μας, την Ακρόπολη και το παλαιό μουσείο. Η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής είναι να βρίσκεται κοντά στον πολιτισμό και κοντά σε όλες τις ενέργειες εκείνες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που συμβάλλουν μέσα από υποδομές πολιτισμού στην ανάπτυξη της Αττικής. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς η εγκατάσταση του αναδόχου γίνεται με γοργούς ρυθμούς» δήλωσε ο ίδιος.