Βρούτσης: Ποιες οι προϋποθέσεις για τα χρήματα που θα λάβουν οι νέοι του εξωτερικού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ξανά στην Ελλάδα» που δίνει κίνητρα για την επιστροφή στη χώρα μας υψηλά αμειβόμενων νέων που ζουν στο εξωτερικό. Πρόσθεσε επίσης ότι τελικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός μίλησε για «εμβληματικού χαρακτήρα πρωτοβουλία», η οποία αφορά 500 νέους ηλικίας 28 έως 40 ετών με μεταπτυχιακούς τίτλους που «θα μεταφέρουν στην Ελλάδα εκτός από την επιστροφή τους, τεχνογνωσία από το διεθνές περιβάλλον αλλά και φρεσκάδα σε επίπεδο αντιλήψεων και ιδεών».

Εξηγώντας πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τι προσωπικό αναζητούν από το εξωτερικό και με τι προσόντα και αντίστοιχα ποιοι νέοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Εμείς θα είμαστε ενδιάμεσοι στο υπουργείο Εργασίας», τόνισε ο κ. Βρούτσης λέγοντας ότι στόχος είναι η πλατφόρμα «να γίνει μια γέφυρα» μέσω της οποίας θα μπορεί «να γίνει ένα matching».

Αναφορικά με τις αποδοχές των νέων που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα λάβουν 3.000 ευρώ μεικτά. Το συγκεκριμένο ποσό, δεν ορίστηκε αυθαίρετα πρόσθεσε, καθώς συνεκτιμήθηκαν οι αμοιβές αλλά και το κόστος ζωής στο εξωτερικό. Το 70% του ποσού των 3.000 ευρώ, θα καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας, «όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από ευρωπαϊκούς πόρους». 

«Κάνουμε ειδικό πρόγραμμα. Τα 3.000 θα δίνονται στην επιχείρηση και η επιχείρηση θα έχει υποχρέωση να τον κρατήσει για άλλον ένα χρόνο», τόνισε ο υπουργός.

Εκτίμησε ότι στα δυο χρόνια συνολικά που θα παραμείνει στην εταιρία ο νέος που θα επιστρέψει από το εξωτερικό «δεν θα έχει λόγο να τον διώξει όταν θα έχει γίνει ένα με την επιχείρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, εάν το πρόγραμμα που θα λειτουργήσει πιλοτικά έχει επιτυχία, τότε μπορεί και να συνεχιστεί. «Ελπίζουμε να πετύχει και να το διευρύνουμε περισσότερο», σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι το πρόγραμμα «Ξανά στην Ελλάδα» δεν μπορεί από μόνο του να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό ή στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, που θα αλλάξουν συνολικά την Ελλάδα.