Κακή πρόγνωση για τη βρετανική οικονομία λίγο πριν τις εκλογές

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΡΟΧΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ BREXIT

Καθώς πλησιάζει η ώρα όχι μόνο της κάλπης αλλά και του Brexit, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.

Η οικονομική ύφεση που παρατηρήθηκε το μήνα Οκτώβριο είναι αποκαλυπτική για τις εντεινόμενες πιέσεις στην οικονομία εν’ όψει της κρίσιμης πολιτικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και παρέμεινε στάσιμο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά στο τρίμηνο έως τον Οκτώβριο η οικονομία παγιδεύθηκε εν πολλοίς σε τέλμα. Πρόκειται για την πιο αδύναμη εικόνα από τον Μάρτιο του 2012, όταν η Βρετανία προσπαθούσε ακόμη να αφήσει πίσω της τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Η βρετανική οικονομία απέφυγε την διολίσθηση σε τεχνική ύφεση το καλοκαίρι αναπτυσσόμενη με ρυθμούς 0,3% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο βρίσκεται σε σταθερή τροχιά επιβράδυνσης εδώ και καιρό. Εάν το αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου δεν άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της χώρας, τότε οι πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω. 

Να σημειωθεί ότι το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 0,7%, ενώ ο τεράστιος τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε μόλις 0,2%.