Πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική αντιπαράθεση να εκτινάσσεται από την πρώτη ώρα της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης εξηγώντας τους λόγους, που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επεσήμανε: «Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές».
«Μας κάνετε δώρο», ήταν το σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο είπε: «Αυτή η πρόταση δυσπιστίας υποτίθεται ότι αφορά τη διαχείριση κακοκαιρίας, τα ζητήματα της ακρίβειας και τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας. Τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας έχουν συζητηθεί πολλές φορές στη Βουλή, ποια η προστιθέμενη αξία αυτής της παρενθετική συζήτησης; Καμία. Το ίδιο και για τα θέματα της ακρίβειας. Τι μένει; Το ζήτημα της κακοκαιρίας. Μας κάνατε το δώρο να διευρύνουμε αυτή τη συζήτηση, να μας επιτρέψετε να συζητήσουμε συνολικά για το κυβερνητικό έργο».
Επίθεση εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με αφορμή τοποθετήσεις βουλευτών για το ζήτημα που ανακύψει τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση κλήσεων και μηνυμάτων από τον δημοσιογράφο Μένιο Φουρθιώτη με μέλη της κυβέρνησης.
«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες, αλλά είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια.
Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας.
«Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.
«Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για κυβέρνηση η οποία προωθεί την απορρύθμιση της εργασίας με πρόσχημα την πανδημία, ενώ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απώλεια του κοινωνικού της χαρακτήρα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Βρέθηκε η λύση για την παρέμβαση Ανδρουλάκη στην ΚΟ μετά από μια επεισοδιακή κόντρα
Νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στους βουλευτές της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και τον πρόεδρο της Βουλής όταν ο κ. Τασούλας αποφάσισε να μην παραχωρήσει αίθουσα στο Κίνημα Αλλαγής για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο επικεφαλής της ΚΟ Μ. Κατρίνης ζήτησε από το Σώμα της Βουλής «Να μας πουν όλοι αν συμφωνούν ή ανέχονται αυτή την αντικοινοβουλευτική πρακτική».
Απαντώντας ο κ. Τασούλας τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε αίθουσα για την ώρα που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων, λέγοντας πως «ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο»
«Αυτό δείχνει και την αγωνία αλλά και την αυταρχικότητα και την αλαζονεία της κυβέρνησης να απαγορεύσει την συνεδρίαση», επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα, απέρριψε εξηγήσεις ότι είναι αδύνατη η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ αφού την ίδια ώρα ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι το κόμμα έχει προτείνει η συνεδρίαση να διεξαχθεί νωρίτερα, στις 8 πμ και πρόσθεσε ότι «αν θέλετε μπορούμε και στις 7 πμ».
Τελικά, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε νέο αίτημα για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας την Κυριακή στις 8 το πρωί, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τασούλας το έκανε δεκτό λέγοντας πως, από την στιγμή που το νέο αίτημα είναι για συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στις 8 πρωί, μία ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, ο ίδιος επιτρέπει την παραχώρηση αίθουσας του Μεγάρου του Κοινοβουλίου.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι – πλην των υπουργών – έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σάββατο με έναρξη στις 09.00 το πρωί με τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών μέχρι τις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα για να κορυφωθεί την Κυριακή. Κατά τις 14.00 το μεσημέρι θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα κορυφωθεί η συζήτηση με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής κατά τις 11.00 και ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.