Quantcast

Τι αναμένει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ

Οι 19 της νομισματικής ένωσης έχουν εξασφαλίσει απεριόριστη για φέτος, προκειμένου να δώσουν την μάχη απέναντι στον «αόρατο εχθρό» της πανδημίας, αλλά οι χώρες του Νότου (και όχι μόνο) θα ήθελαν το «όπλο» αυτό να παραμείνει ενεργό και το 2021. Δεν περιμένει κανείς συγκεκριμένες αποφάσεις σήμερα, αλλά αυτό που θέλει να δει η Αθήνα είναι ένα σήμα ότι οι Βρυξέλλες δεν βιάζονται να επαναφέρουν τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πάντα κοντά στη γραμμή Βερολίνου και «πειθαρχίας», τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του πως θα πρέπει μέσα στο 2021 να εξεταστεί η επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και αναγνώρισε ότι μία πρόωρη επάνοδος θα μπορούσε να σημάνει και επιστροφή στην ύφεση. Αυτό που έχει μεγαλύτερη ακόμη σημασία είναι το γεγονός ότι ο Ρέγκλινγκ ένωσε τη φωνή του με όσους ζητούν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο όπως είπε, δεν εμπιστεύονται οι αγορές. Υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου, με στόχο ένα πιο απλό και αποτελεσμαστικό πλαίσιο, τάσσονται τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ, η οποία χθες έκανε λόγο για ύφεση 8% φέτος στη ζώνη του ευρώ (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,7%). 

Η ΕΚΤ επιμένει πάντως στην εκτίμηση ότι το 2021 δεν θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος της εφετινής επώδυνης χρονιάς, με την οικονομία του ευρώ να αναπτύσσεται 5,7%. Αυτή η πρόβλεψη ενισχύεται τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης δημοσιονομικής χαλαρότητας και την επόμενη χρονιά. Για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ένα θετικό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση από το Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ θα έρθει μία ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει μεταξύ άλλων να αναφερθεί σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και σε νέες ελαφρύνσεις των «βαρών», όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παράταση της μείωσης τόσο στον ΦΠΑ όσο στον προκαταβολή φόρου.