Σύσκεψη στο Μαξίμου συγκαλεί σήμερα ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τρεις υπουργοί και δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι θα συμμετέχουν στη σημερινή (5/12) σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Η σύσκεψη έχει ξεκινήσει από τις 9:00 και έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο. Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επιτρόπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Από το κυβερνητικό σχήμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η Επιτρόπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε «απαραίτητο να έχουμε έναν αλληλέγγυο μηχανισμό στο νέο Σύμφωνο (σ.σ. για το μεταναστευτικό)». Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας ενώ για τη συνάντηση στο Μαξίμου δηλώνει ότι θα τεθεί το ζήτημα των μη αποδεκτών συνθηκών σε ορισμένα καμπ όπως η Μόρια αλλά και οι επόμενες δράσεις της κυβέρνησης για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η κυρία Γιόχανσον θα βρεθεί μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά στην Άγκυρα και αναφορικά με την επίσκεψή αυτή τόνισε «θέλουμε να ακούσουμε την τουρκική πλευρά και να πείσουμε την Άγκυρα ότι η νέα επιτροπή δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση μας με την Τουρκία» προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε με βάση τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί και την κοινή Δήλωση».

Η σύσκεψη αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, καθώς για τις 11:30 είναι προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να παραστεί στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ENVIPCO στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στην Παλλήνη Αττικής.

Το μεταναστευτικό παραμένει κορυφαίο ζήτημα στην Ελλάδα, αφού οι ροές από τα νησιά συνεχίζεται και την ίδια ώρα η Ευρώπη δεν φαίνεται να κάνει κάποια έγκαιρα βήματα για να βοηθήσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιο της για την αντιμετώπιση του ζητήματος γνωστοποιώντας τα 6 σημεία που θα πρέπει να δοθεί έμφαση.

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον καταυλισμό στη Μόρια. Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για αδιέξοδο της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και ότι «ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανέφερε ότι όταν οι νέες δομές είναι έτοιμες θα κλείσουν η Μόρια και το κέντρο στο Βαθύ Σάμου και διευκρινίζει ότι, μέχρι τότε, ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική».