Αναμονή της ΕΛ.ΑΣ για τις καταλήψεις και προετοιμασίες για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΐΔΗ

Σήμερα λήγει η προθεσμία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις εκκενώσεις των κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη στα Εξάρχεια.

H αστυνομία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση παραμονές, αλλά και ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι επιχειρήσεις εκκενώσεων των καταλήψεων αναμένεται να ξεκινήσουν στη συνέχεια, ενώ για την ώρα σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σε επιφυλακή για την επέτειο της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ), ενώ την ίδια ώρα drones και ελικόπτερα θα επιτηρούν από ψηλά την Αθήνα. Εκτός αυτού, παρατηρητές αναμένεται να τοποθετηθούν σε σημεία όπως η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός, για την πλήρη εποπτεία της περιοχής για τυχόν ύποπτες ενέργειες.

Το τελεσίγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς του καταληψίες ανέφερε «Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο τελεσίγραφό του προς του καταληψίες στις 20 Νοεμβρίου.

Μετά την πρώτη αντίδραση του «Ρουβίκωνα», ο οποίος χαρακτήρισε ως «αιτία πολέμου» την εκκένωση των καταλήψεων, μέλος της αναρχικής συλλογικότητας, έδρα της οποίας είναι το Κ-ΒΟΞ (ένα από τα υποψήφια προς εκκένωση κτίρια) με ανάρτησή του στο Facebook έστειλε το δικό του μήνυμα στον υπουργό, τονίζοντας πως υπάρχει ένα «φαραωνικό σχέδιο άμυνας και αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ όπου εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα».

Το χρονικό περιθώριο συμπίπτει χρονικά μια ημέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην περιοχή των Εξαρχείων το 2008. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείου αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση εκκένωση όλων των καταλήψεων στη χώρα.

Δεν αποκλείεται όμως από την επόμενη εβδομάδα οι Αρχές να ξεκινήσουν ανάλογες επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη και για τα οποία έχει δοθεί εισαγγελική εντολή εκκένωσης, μετά από μηνύσεις των ιδιοκτητών τους. Τα εν λόγω κτίρια βρίσκονται στις οδούς: Ζαΐμη, Μπουμπουλίνας, Δερβενίων, Μπενάκη, Στουρνάρη, Θεμιστοκλέους (Κ ΒΟΞ).

Σε μια πρώτη αντίδραση, ομάδες που έχουν καταλάβει κτίρια καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνουν «ούτε βήμα πίσω» στα τελεσίγραφα του υπ. Προστασίας του Πολίτη.