Νέο μισθολόγιο με αυξήσεις στο Δημόσιο το 2024 προανήγγειλε ο Μητσοτάκης – Από 1η Απριλίου αύξηση στον κατώτατο μισθό (Βίντεο)

Για τη στρατηγική της αύξησης των μισθών μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου

«Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας», ήταν το βασικό αντικείμενο της πρώτης θεματικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη νέα χρονιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024, ενώ επανέλαβε ότι την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετά, δίνεται προτεραιότητα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και υπάρχει πλέον μία μεθοδολογία κι ένα πρωτόκολλο για να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τις οφειλές του όσο κι αν τα νούμερα δεν είναι ακόμη τόσο ικανοποιητικά.

Για τη στρατηγική της αύξησης των μισθών και το πώς θα συμπεριληφθούν σε αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που τον απασχολεί ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αυτό που απασχολεί και όλους τους Έλληνες: η ακρίβεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα και πάλι δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά ή ότι δεν υπάρχει ζήτημα και παρουσιάζουμε μια ωραιοποιημένη εικόνα. Είναι εισαγόμενη η ακρίβεια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις αλλά η ευθύνη είναι δικιά μας κι έχουμε πάρει πάρα πολλά μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε την επίπτωση της ακρίβειας στο διαθέσιμο εισόδημα».

Για τις αυξήσεις των μισθών στις επιχειρήσεις είπε ότι «μπορούν καλύτερα και θα είναι καλύτερες οι αυξήσεις των μισθών» ειδικά για ανταγωνιστικές, περιζήτητες ειδικότητες.

Επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024. «Ναι, θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024», είπε υπογραμμίζοντας πως έχουν επιπλέον γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου.

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου

Για την αύξηση του κατωτάτου μισθού, είπε ότι η εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου δεν σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών.

«Είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού». Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική.

«Δεν είμαι σε θέση να την εξαγγείλω ακόμη γιατί δε θα σεβόμουν τη διαδικασία η οποία προβλεπεται από το νόμο. Πιστέυω ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Για τους μισθούς είπε ειδικότερα: «Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους μας οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε να είναι σταθερές θέσεις εργασίας και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς».