Quantcast

Μητσοτάκης – Σύνοδος της διαδικασίας του Βερολίνου – Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων – Νέα συνάντηση με Όλαφ Σολτς με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να εκφράσει για μια ακόμα φορά τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Για δεύτερη φορά μέσασε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα συναντηθούν σήμερα, στο Βερολίνο αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Κι αυτό μάλιστα λίγες μέρες αφού ο Ταγίπ Ερντογάν, θορυβημένος καθώς φαίνεται από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα και τη στήριξή του προς την Αθήνα απέναντι στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, τηλεφώνησε στον κ. Σολτς και του ζήτησε να τηρήσει «ουδέτερη στάση» έναντι της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να εκφράσει για μια ακόμα φορά τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να δώσει έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα στη βαλκανική χερσόνησο.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας δε το γεγονός ότι αυτή η Σύνοδος γίνεται εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έπειτα από ένα διάστημα που χαρακτηρίστηκε από «επίθεση φιλίας» του Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με προσωπικές του μάλιστα επισκέψεις σε αρκετές πρωτεύουσες. Ακολουθεί εξάλλου, στις 6 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Σε πολλές μάλιστα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει έντονη ανησυχία για τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, ιδίως δε στη Σερβία.

Πρόσφατα, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, είπε πως θα πρέπει κάποιος να δει τον χάρτη για να καταλάβει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη των χωρών της περιοχής καθώς θα αντικρίσει μια «μαύρη τρύπα» στην Ευρώπη.

«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ένωση», τόνισε ο κ. Ντόκος, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί μια μικρή προτεραιότητα σε αυτή την πορεία στη Βόρεια Μακεδονία.

Στη σημερινή Σύνοδο, οι ηγέτες των έξι κρατών των δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να υπογράψουν τρεις συμφωνίες για την αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων, των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων.

 

Πηγή: parapolitika.gr