Mητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός - Δείτε ζωντανά την συζήτηση στη Βουλή

Τη διαβεβαίωση ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, κλείνοντας το θέμα των πρόωρων εκλογών.

«Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

«Οι υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει μολύβια»

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για εμάς θα πει ο λαός ότι μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τους φόρους, εξοπλίσαμε την χώρα, φυλάξαμε τα σύνορα στηρίξαμε την κοινωνία. Επειδή για ακόμα μια φορά μας είπατε το καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα: αν τα κάνατε τόσο καλά γιατί σας καταψήφισε 3 φορές ο λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του λαού; Ήταν τα ΜΜΕ που πρόβαλαν μια άλλη εικόνα και ξεγελάστηκε ο λαός;».

«Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της. Δε βλέπω υπουργούς που έχω κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μία Βουλή που ψηφίζει 2-3 νομοσχέδια την εβδομάδα. Και μεγάλος όγκος ακόμα νομοθετικός όποιος έρχεται τους επόμενους μήνες. Φοβάμαι κύριε Τσίπρα ότι για μία ακόμη φορά σου θα διαψευσθείτε πανηγυρικά».

 

Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός – Θέλετε να μας τοποθετήσετε στη λάθος πλευρά της ιστορίας

«Κύριε Τσίπρα αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση.

Να δούμε τι έγινε ή δεν έγινε στην Μαδρίτη. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία θα ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα; Θα είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Τότε θα ήμαστε πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου ή του Πούτιν;

Θέλετε δηλαδή μέσα από τη λογική του επιτήδειου ουδέτερου να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι, είμαστε με το δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ. Έχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε ξεκάθαροι γιατί άλλες φαντασιώσεις μπορεί να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Είπατε ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Μαδρίτη. Τι αποφασίστηκε ακριβώς; Πρώτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ; Αν ήσαστε πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά; Γιατί αποτέλεσε ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;

Κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία παραγνωρίζοντας ότι χρειάζονται πολλά στάδια και το Κογκρέσο δεν έχει καμία διάθεση όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της.

Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη, πώς μπορώ να εξηγήσω τις πατροτρύνσεις κ. Ερντογάν και την παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας μη ψηφίσετε το Μητσοτάκη. Να ακούσω την παρότρυνσή σας στα εθνικά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσαστε σε αυτό το μέτωπο όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Όταν δεν ψηφίσατε την πρόσφατη επένδυση στα Rafale; Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας παρακαλούσα αυτά να μην μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας».

 

«Στο ειδικό δικαστήριο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα»

Για την υπόθεση της Novartis και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο μίλησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτό είναι γεγονός. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο, όχι για νόμπελ.

Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Πάμε να δούμε τι λέει το βούλευμα για το οποίο πανηγυρίζεται. Ο κ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πίεση στην κ.Ράικου να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά των πολιτικών προσώπων. ”Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου”, της είπε.

Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο για κακουργήματα. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας κατηγορείται για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Πανηγυρίζετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες, άρα τι είναι ολίγον ένοχος; Είναι υπόδικος για κακούργημα και εσείς λέτε θρίαμβος.

Ήρθατε κύριε Τσίπρα και κρεμάσατε δέκα πολιτικούς σας αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγγνώμη; Εσείς ζητήσατε συγγνώμη από τον κύριο Πικραμμένο;

Αλλά η δικαιοσύνη ήταν κακή όταν αρχειοθέτησε τις υποθέσεις. Θα σας πω ποια είναι η κατάληξη. Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το ηθικό σας πλεονέκτημα όταν θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς τις εξουσίας. Μου είπατε θα με πάτε μέχρι τέλους, Θα με πάτε φυλακή; Τη δεύτερη φορά. Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και κρίση και ξέρει ποιοι κράτησαν όρθια τη χώρα».

 

Επίθεση στον Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την περίοδο του του 2015, λέγοντας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε τρεις φορές ψέματα στον ελληνικό λαό, προεκλογικά το 2014, στο δημοψήφισμα και στο τρίτο μνημόνιο.

Αναλυτικά είπε:

«Κύριε Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπειτε, έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας.

Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα. Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει.

Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές όχι και να έρθετε μία εβδομάδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε. Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση;

Για να πάμε σε αυτά τα καφενεία που λέτε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Από τα δικά σας στα 4 χρόνια τι θυμούνται οι Έλληνες; Όταν έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο; Όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη, θα αναπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.

Υπερασπίζεστε μία περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο σύντροφός σας κ. Μελανσόν. Όλους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος».

Για την αναφορά Τσίπρα περί Βατερλώ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφία από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι στη δική του ομιλία ήταν «τρεις κι ο κούκος».

 

«Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε και θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν»

Συνεχίζοντας στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τόνισε:

«Πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας; Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε γιατί είναι αλήθεια.

Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνταχθούμε με τους εργαζόμενους που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους από επιχειρήσεις που είναι αυθαίρετες. Δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για ρεκόρ, να υπάρχουν τέτοια περιστατικά».

 

 

Πηγή: Parapolitika.gr