Μητσοτάκης: «Κάλπες την Άνοιξη του 2023» – Τέλος στη φημολογία για πρόωρες εκλογές έβαλε ο πρωθυπουργός – Τα νέα δεδομένα που τον έπεισαν για την επιλογή του

«Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα

Τέλος στην ακατάσχετη εκλογολογία των τελευταίων εβδομάδων, και στην αναστάτωση που αυτή προκαλούσε στην ομαλή πολιτική ζωή της χώρας, φρόντισε να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

«Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα που λίγο νωρίτερα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει την ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει εν μέσω της παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες. Εν πάση περιπτώσει, φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας», είπε από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες».

Από την πλευρά του πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές το οποίο συνόψισε ως εξής: «Το δίλημμα της κάλπης θα είναι πολύ απλό: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;»

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα προτάσσοντας το πλεονέκτημα που δίνει στην κυβέρνησή του η πλειοψηφία των πολιτών, όπως αποτυπώνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά στις πολλαπλές κρίσεις που έχει κληθεί έως σήμερα να αντιμετωπίσει.

«Ξεκινάτε από μειονεκτική θέση κ. Τσίπρα»

«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις και να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μία βαθιά μειονεκτική θέση», τόνισε ο πρωθυπυοργός στηλιτεύοντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράγοντας αστάθειας.

«Οταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό», είπε ο πρωθπυουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο οποίος προηγουμένως είχε εισπράξει τις απορριπτικές προς το προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις των κ. Κατρίνη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη.

Αναφορικά δε, με τις συζητήσεις ότι οι υπουργοί έχουν επιδοθεί στον προεκλογικό αγώνα και αμελούν το κυβερνητικό έργο ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε: «Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια, όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή«…» Βλέπω μία Βουλή, η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια».

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προ μηνών είχε προειδοποίησει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι μπορεί να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους, τους υπουργούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ώστε να αφοσιωθούν στην προετοιμασία των εκλογών.