Μητσοτάκης-Ιαπωνία: Η Ελλάδα πέρασε μια δεκαετή οικονομική κρίση αλλά έδειξε την ανθεκτικότητα που πάντα τη χαρακτηρίζει (Φωτό)

Αποστολή των Παραπολιτικών στην Ιαπωνία: Όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σε φοιτητές του πανεπιστήμιου του Τόκιο

Την «ιστορία μιας δυναμικής οικονομικής μεταμόρφωσης» περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Τόκιο, όπου ήταν προσκεκλημένος για να δώσει ομιλία το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ιαπωνίας).

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας πέρασε μια δεκαετή οικονομική – και κάποιοι όπως τόνισε λένε υπαρξιακή – κρίση. Υπογράμμισε πως στην πορεία της κρίσης «οι λαϊκιστές υπόσχονταν ουτοπικές λύσεις», ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έδειξε την ανθεκτικότητα που πάντα τη χαρακτηρίζει στην ιστορία της, όπου έζησε καταστροφές και θριάμβους.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στη συνέχεια την πολιτική και οικονομική πλατφόρμα με την οποία εξελέγη το 2019. Σημείωσε πως η χώρα μας είναι πλέον ένα βήμα πριν ανακτήσει τη επενδυτική βαθμίδα, ότι η οικονομία ξεπέρασε την κρίση του κορωνοϊού πιο γρήγορα από όσο πολλοί περίμεναν και το 2022 είχε διπλάσια ανάπτυξη από το μέσο όρο της ευρωζώνης. «Κάναμε διαχείριση κρίσεων και ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε ζητήματα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Mitsotakis_-_Panepistio_Tokio__2_

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και στα οφέλη που έχει για τους πολίτες, ενώ ανέλυσε τα οικονομικά μεγέθη της χώρας (δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ρυθμός ανάπτυξης, ποσοστό εξαγωγών, μείωση ανεργίας, ξένες επενδύσεις, κλπ.) και πως αυτά έχουν βελτιωθεί ταχέως, με ξεχωριστή αναφορά στις επενδύσεις της Pfizer, της Microsoft και άλλων μεγάλων πολυεθνικών.

«Ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά ήμασταν φιλελεύθεροι στις οικονομικές πολιτικές και προοδευτικοί στις κοινωνικές μας πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός θέλοντας να δώσει στο ακροατήριο την κεντρική αντίληψη της διακυβέρνησης των τελευταίων 3,5 ετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στους φοιτητές τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και ως σταυροδρόμι ουσιαστικά τριών ηπείρων. Αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον πόλεμο που εξελίσσεται – «δεν είχαμε αμφιβολία ότι έπρεπε να υποστηρίξουμε πλήρως την Ουκρανία που μάχεται για την ανεξαρτησία της», είπε.

Mitsotakis_-_Panepistio_Tokio__1_

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η Τουρκία είναι ένας «δύσκολος γείτονας» και εξήγησε ότι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή συνόρων με τη βία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς από φοιτητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μία μεγάλη επένδυση στη Ελλάδα, της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά ότι δεν ήταν και ιδιαίτερα παρούσα τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε δε ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ιαπωνία δεν έχει τις πιο σύνθετες πτυχές που έχει η σχέση της Ελλάδας με την Κίνα.

Mitsotakis_-_Panepistio_Tokio__3_

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια πιο …ανάλαφρη αναφορά, λέγοντας χαμογελώντας: «Ίσως για τους περισσότερους από εσάς η Ελλάδα είναι ένα απόμακρο μέρος, που το συνδέετε με τις αμμουδερές παραλίες, τα ηλιόλουστα νησιά, τα αρχαία μνημεία όπως η Ακρόπολη, η πλούσια μυθολογία, το συρτάκι και το σουβλάκι»! Αμέσως μετά, παρέθεσε και όλα τα υπόλοιπα που είναι η Ελλάδα, ίσως λιγότερο γνωστά, όπως ανέφερε.