Quantcast

Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. ζητά να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία – Ας ακούσει

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Μήνυμα στην Τουρκία να ακούσει τις διεθνείς παραινέσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της προκλητικής της ρητορικής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και παράλληλα, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους εταίρους μας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ

και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Tουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα.

Για την οικονομία, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε:

Θα έχουμε δυνατότητα αύριο στα πλαίσια συνόδου κορυφής ευρώ. να συζητήσουμε εξελίξεις στο μέτωπο οικονομίας οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν ακρίβεια και πληθωρισμό. Οι δυνατότητες προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουμε κρίση πεπερασμένες έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό εθνικό σχέδιο προγραμμα fuel pass .. power pass και αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και μαζί με μείωση φόρων σε συνδυασμό με πολιτική μείωσης φόρων που έχει δρομολογηθεί παρέχουν πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια που ροκανίζει εισόδημα

Επειδή όμως είναι πρόβλημα η γενεσιουργός αιτία οφείλεται στις ιδιαίτερα ψηλές τιμές φυσικού αερίου που παρασύρουν και το ηλεκτρικό ρεύμα θα επαναφέρω το κατεπείγον αίτημα τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η επιβολή πλαφον στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα
νομίζω πια όλα μέλη αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του εφικτού τα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το σημερινό ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση που παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ όχι μόνο στήριξης Ουκρανιας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλλά ανοίγματος και μίας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη.