Μητσοτάκης για Predator: Ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργό στην τριτολογία του

Σε σκληρή σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους.

 

 

 

Η συνεδρίαση είχε αρκετή ένταση χωρίς ωστόσο να κατατεθούν περαιτέρω στοιχεία από την αντιπολίτευση επί των κατηγοριών προς την κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην τριτολογία του: «Ειπατε κ. Τσίπρα επί λέξη ότι το παράνομο λογισμικό Predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας. Λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης. Έχω πει ότι ουδέποτε προμηθεύτηκε το ελληνικό δημόσιο το Predator. Έχετε στοιχεία; Ανεβείτε στο βήμα. Τι λέτε δηλαδή; Ότι καθόμουνα σε ένα υπολογιστή και άκουγα τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο τη γραμματέα μου… Δεν ντρέπεστε; Από πού το ξέρετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ότι ήταν υπό παρακολούθηση.

Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο εισαγγελέας, ο κ. Ντογιάκος. Άρα ως προς τι όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί σε θέατρο του παραλόγου . Εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν μπορείτε να αποδείξετε. Εσείς να το αποδείξετε. Όχι εγώ. (για την παρακολούθηση Φλώρου). Εάν κρίνετε κ. Τσίπρα ότι θίγεστε από όσα λέει ο κ. Κοντονής γιατί δεν κάνετε μήνυση»;

Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Όπως είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

Δείτε την τριτολογία του κ. Μητσοτάκη:

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενέργειές τους. «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά».

Δείτε βίντεο:

«Σας άκουσα κ. Τσίπρα με προσοχή να αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Καραμανλή και κ. Σαμαρά. Γίνατε ταυτόχρονα και σαμαρικός και καραμανλικός. Είναι επίτευγμα. Μόνο που η προσπάθειά σας να εμφανίζετε την παράταξή μας διαχασμένη πέφτει συνέχεια στο κενό. Εχετε στα χέρια σας το όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Εχει παρέλθει το εξάμηνο, μπορείτε. Τελευταία φορά κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα χιονιά, τώρα που λέτε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε;» ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στην ΕΥΠ: «Ο πρώτος που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι επι της ουσίας σωστή επιλογή. Την ίδια επιλογή κάνει Γερμανία, Γαλλία Ιταλία κ.α. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΕΥΠ να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ΕΥΠ πρέπει να στρέφει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες εκτός Ελλάδος. Η εγχώρια έννομη τάξη είναι αρμοδιότητα του Προστασίας του Πολίτη. Η αντιτρομοκρατική έχει δυνατότητα να κάνει νόμιμες επισυνδέσεις. Πολύ περισσότερες παρακολουθήσεις κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από ότι η ΕΥΠ».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις επισυνδέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Οι εκθέσεις της ΑΔΑΕ δίνουν απόλυτους αριθμούς για νόμιμες επισυνδέσεις, δημιουργώνταςτην την εντύπωση ότι αφορούν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Είναι λάθος αυτό. Επι ημερών σας κ. Τσίπρα έγιναν 70 χιλιάδες επισυνδέσεις. Δεν αφορούσαν 70 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, αλλά περιλαμβάνουν ανανεώσεις και πολλά τηλέφωνα του ίδιου προσώπου».

Και επανήλθε στην ΕΥΠ και τη λειτουργία της: «Δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ κ. Τσίπρα. Εχουμε σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι απαιτούν από την ΕΥΠ να αναλάβει δράση σε προκαθορισμένα πλαίσια . Θεωρούμε ότι η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων αλλά και τις επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΥΠ είναι σωστή. Η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων πιο δύσκολη κάνει την διαδικασία. Εσείς μας είπατε ότι αφαιρέσατε τον 2ο εισαγγελέα για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη. Η εισαγωγή πολιτικού φίλτρου μεταφέρει μεγάλο βάρος στον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποφανθεί πριν από τους εισαγγελείς και θα χρειαστεί να είναι σκληρά τεκμηριωμένη η εισήγηση για να συνηγορήσει ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια τέτοια διαδικασία».

«Πρεπει κ. Τσίπρα να είστε σε απόγνωση για να εμφανίζετε ως μεγαλύτερο επιχείρημα το να μηνύσουμε τους δημοσιογράφους. Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική και δεν έχω κάνει ποτέ μηνύσεις σε δημοσιοργάφους. Εάν το έκανα εκεί θα άκουγά περισσότερα, ότι καταλύω το κράτος δικαίου. Εδώ όμως συμβαίνει το ανάποδο. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης διότι θίχτηκε. Τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά θίχτηκαν γιατί είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και αποδεικνύεται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι διακινήθηκαν 10 εκατ δολάρια για να στηθεί το δίκτυο. Επίσης ο υπεύθυνος της προσπάθειας εκείνης ήταν ο κ. Βαξεβάνης. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Πριν καλά καλά κ. Βαξεβάνη… συγνώμη κ. Τσίπρα ήθελα να πω. Πριν καλά καλά αναφερθείτε σε αυτή την επιχειρηματολογία ο κ. Βαξεβάνης είχε ήδη κάνει τουιτ ότι πρέπει να του κάνω μήνυση. Αυτός σας γράφει τις ομιλίες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Με ρωτάτε αν γνώριζα για τις παρακολουθήσεις. Στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι αληθινή, παρακολουθείτο 5 στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας. Αν ήθελα κάποιος να παρακολουθεί, τότε μάλλον εμένα ήθελε να παρακολουθήσει. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια. Τι είναι αυτά που λέτε. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησής μου; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο να τα λες αυτά (σ.σ. αναφέρετε στον Τζανακόπουλο που φωνάζει όρθιος). Ότι έγώ παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθούσαν τοι αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Να μάθω τι ; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Είστε σε παραληρηματική κατάσταση κ. Τζανακόπουλε, δείτε το αυτό. Με τον κ. Φλώρο έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Α ΓΕΕΘΑ δεν θέλω να σχολιάσω. Γνωρίζω ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου κάποιοι χαίρονται».

Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του, έκανε λόγο για μια «γενναία θεσμική απάντηση» ενώ παράλληλα απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ και της αφαίρεσης του δεύτερου εισαγγελέα όσον αφορά την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».