Μηδενική ανοχή στην οπαδική βία: Τα 4+2 μέτρα Μητσοτάκη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

«Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εάν η οπαδική βία οδηγηθεί στα άκρα εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός «κωδικοποιεί» τα τέσσερα μέτρα άμεσης ισχύος και παραθέτει και άλλα δύο, που θα εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί.

 

Στην ανάρτησή του τονίζει τα ακόλουθα:

«Αυτό το “ως εδώ” το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της UEFA, Aleksander Čeferin, για τη συμβολή του.

Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.

Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

 

Τι συζητήθηκε με την UEFA

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών των ομάδων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και εκπροσώπου του ΠΑΟΚ.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν υπογράμμισε πως «είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι με όσα συνέβησαν με αυτήν την παράλογη βία», τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «ο χουλιγκανισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας. «Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της θα βοηθήσουν».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την οδύνη του για τον χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα και πέραν από την αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία, ανακοίνωσε ότι οι λέσχες των οργανωμένων θα κλείσουν και κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

Ακόμη, διεμήνυσε ότι πρέπει να οργανωθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία απέναντι στην οπαδική βία, επισημαίνοντας πως η συνάντηση με τους προέδρους των ΠΑΕ και τον πρόεδρο της UEFA ήταν παραγωγική. Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ελπίζω να μην υποχρεωθούμε στο ύστατο μέτρο του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε ενδεχόμενο μη συμμορφώσεώς τους.

 

Τσέφεριν: Κάποιοι χρησιμοποιούν αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις

Ξεκινώντας, ο πρόεδρος της UEFA ανέφερε: «Ήταν δύσκολο να έρθουμε εδώ λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι με όσα συνέβησαν με αυτήν την παράλογη βία, κάποιοι χρησιμοποιούν αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις. Αυτοί είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου, δεν είναι οπαδοί. Μην τους αποκαλείτε οπαδούς! Δυστυχώς, κύριε πρωθυπουργέ, δεν μπορώ να είμαι πιο ευγενικός. Συμφωνούμε ότι φτάσαμε στο σημείο που αυτό πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια!», πρόσθεσε ο κ. Τσέφεριν.

«Ο χουλιγκανισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι και ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της θα βοηθήσουν. Καλώ όλους να βοηθήσουν, ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, να μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε αυτόν τον καρκίνο από το άθλημα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της UEFA.

«Είμαστε αποφασισμένοι και χρειαζόταν να κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό. Αυτό δεν είναι πολιτική δήλωση», είπε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης: Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε σύνθημα δράσης
Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές χώρες. Όμως, αυτή η συνάντηση γίνεται στη σκιά ενός πένθους, επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες, έχει δίκιο ο Αλεξάντερ, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.

«Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει –δυστυχώς– την οδύνη για τον χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει το άθλημα αλλά ακόμα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας, ειδικά αυτή την ημέρα, ημέρα γιορτής που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup. Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές χώρες. Όμως, αυτή η συνάντηση γίνεται στη σκιά ενός πένθους, επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες, έχει δίκιο ο Αλεξάντερ, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου».

«Ταυτόχρονα, δυστυχώς, συχνά και η στάση των συλλόγων ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού. Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων, γι’ αυτό και κάναμε τη σημερινή συνάντηση, η οποία ήταν παραγωγική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Οι λέσχες οπαδών θα κλείσουν

«Να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κίνδυνος υπάρχει παντού. Δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς τη βασική ενεργοποίηση των παραγόντων του ποδοσφαίρου και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο, μια αποστολή να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη, αλλά και χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη προς τον σύλλογο και όχι το μίσος στον αντίπαλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι ύποπτοι θα βρεθούν, ήδη έχουν συλληφθεί. Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη. Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ», είπε.

«Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο στις θύρες εκείνων των φιλάθλων που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει πως η αρμοδιότητα μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε το κρίνει απαραίτητο. Τονίζω ότι σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα “όπλα” στη φαρέτρα μας, ενδεχομένως το κλείσιμο των οργανωμένων θυρών των οπαδών. Ελπίζω πράγματι να μη χρειαστεί από τις εξελίξεις, να μην ενεργοποιηθεί από το κράτος το ύστατο μέτρο του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.