Κοινή διακήρυξη υπέγραψαν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι

«Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών», είπε ο Πρωθυπουργός - Η ενέργεια και οι περιφερειακές εξελίξεις βασικό θέμα στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος υπογράφουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης.

 

Μητσοτάκης: Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου απλώνονται σε πολλούς κλάδους ενώ από σήμερα προστίθενται και δύο μνημόνια συνεργασίας αυτά που αφορούν στην ενέργεια και στους αποδήμους. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ειδικά στην ενέργεια λέγοντας πως στην εποχή μας και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται στην περιοχή.

Συζητήσαμε και άλλα μέτωπα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας και θυμίζοντας πως η Ελλάδα δώρισε 250.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει ταύτιση των τριών χωρών όσον αφορά στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. «Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως όσα κάνει η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ενισχύει την άμυνά της και υπογράφει συμφωνίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως οι τρεις χώρες συντονίζονται πάνω σε αυτό το θέμα: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί η αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου. Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος, με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι».

 

Αναστασιάδης: Απαράδεκτη η θέση των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη

Από πλευράς του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων της Τριμερούς είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο Κυπριακό πρόβλημα, την αδιαλλαξία της Τουρκίας και τους τουρκοκυπρίους, στην παραβίαση εδάφους στην Αμμόχωστο κ.α.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για αναθεωρητισμό από την Τουρκία ο οποίος επεκτείνεται και στο Αιγαίο, στην Συρία και σε άλλες περιοχές, υπό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Είναι απαράδεκτο από την τουρκοκυπριακή πλευρά η θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη», είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η μόνη λύση είναι ο διάλογος και σημείωσε πως η Τουρκία περισσότερο θα βοηθηθεί εάν συμβάλει στην επίλυση στη βάση αρχών και όχι στον αναθεωρητισμό. «Δεν μπορεί να συνεργάζονται οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου και η μόνη που διαταράσσει την ειρήνη για δικούς της λόγους να είναι η Τουρκία».

 

Αλ Σίσι: Να εργαστούμε από κοινού σε όλα τα επίπεδα – Τι είπε για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε αρχικά ότι είναι χαρά του να βρίσκεται στη φίλη ελληνική δημοκρατία.

Σημείωσε ότι είναι η Τριμερής είναι σημαντική για την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα και για τη σύσφιξη των σχέσεων των τριών χωρών.

Έπειτα, ο Ελ-Σίσι αναφέρθηκε στην πανδημία του κοροναϊού, την οποία χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα. Αμέσως μετά μίλησε για την υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Για το Κυπριακό
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Έπειτα, ο Ελ-Σίσι υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος στηρίζει την Κύπρο για να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Αμέσως μετά, ενημέρωσε ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και για το παλαιστινιακό ζήτημα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι συζητήθηκε και το θέμα της Συρίας.

«Να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις» τόνισε ο Ελ-Σίσι για τη Συρία. Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται να προστατευτεί και ο Λίβανος.

Έπειτα, τόνισε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της μετανάστευσης, πάνω στο οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για τον μηχανισμό της Τριμερούς», κατέληξε ο Ελ-Σίσι και κάλεσε τους άλλους δύο ηγέτες στην Αίγυπτο για την 10η Τριμερή.

 

Τα μνημόνια συνεργασίας

Παρουσία των τριών ηγετών υπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

 

Το κείμενο Διακήρυξης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία για Αιγαίο και Κυπριακό

 

 

Αίγυπτος: Μεγάλης σημασίας η Τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και η συνάντηση Μητσοτάκη-Αλ Σίσι

Τη σημασία της σημερινής τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου στην Αθήνα τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή Προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι «η τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας αποσκοπεί στο να συνεχίσει να οικοδομεί στα όσα επιτεύχθηκαν κατά τις προηγούμενες οκτώ Συνόδους Κορυφής, να αξιολογήσει την ανάπτυξη στους διάφορους τομείς συνεργασίας και να παρακολουθήσει τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, εμβαθύνοντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις τους και συζητώντας τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορικά με τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Προεδρία επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, επαινώντας τις ισχυρές και ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο κυβερνήσεις και τους δύο λαούς.

Όπως σημειώνει η αιγυπτιακή Προεδρία, από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, επαινώντας αυτές τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αναπτύσσονται σημαντικά σε όλους τους τομείς. Υπογραμμίζει την επιθυμία της Ελλάδας για την περαιτέρω εδραίωσή τους στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και του τριμερούς μηχανισμού με την Κύπρο, ιδίως υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραματίζει η Αίγυπτος ως πυλώνας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, καθώς και με δεδομένες τις προσπάθειές της στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεχή συνεργασία των δύο χωρών σε πολιτικό, στρατιωτικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και τον συνεχή συντονισμό τους σε περιφερειακά ζητήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ο Πρόεδρος Αλ Σίσι την προθυμία της Αιγύπτου να υποστηρίξει και να εμβαθύνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να ενεργοποιήσει τα υφιστάμενα πλαίσια συνεργασίας τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής Προεδρίας πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, ιδίως η αμοιβαία υποστήριξη εντός των περιφερειακών και διεθνών οργανισμών με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τη διαχρονική ισχύ των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την παγκόσμια πανδημία, την ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων -μεταξύ άλλων- στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των υδατοκαλλιεργειών, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, ιδίως σε σχέση με το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

Τέλος, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Προεδρία, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και οι εξελίξεις στις τρέχουσες κρίσεις στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά την κρίση της Λιβύης, παράλληλα με τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς και τις εξελίξεις στο ζήτημα του Μεγάλου Φράγματος της Αναγέννησης.

 

 

 

Δείτε live: