Κάθε άλλο παρά στείρα και τυπική ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς «βγήκαν» πολλές ειδήσεις και ενδιαφέροντα θέματα, με επίκεντρο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του σημαντικά διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια ζητήματα, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, το Κυπριακό, κ.α., ωστόσο το θέμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζήτημα το οποίο διατράνωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το αίτημα δεν είναι φωτοβολίδα και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να τα καταφέρει.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν, πάντως, ουκ ολίγες φιλοφρονήσεις, σε μία συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα στη Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.
«Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα»
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Λίγο αργότερα, μάλιστα, επανέλαβε το αίτημα, κατά το χαιρετισμό του, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. «Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Η θέση της Ντάουνινγκ Στριτ -«Κατανοούμε, αλλά είναι ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου…»
Η βρετανική πλευρά, απ’ τη μεριά της, έδειξε να «μαλακώνει» τη στάση της αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως εξάλλου υποστήριξε και ο «Guardian», ο οποίος είδε εμφανή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τζόνσον.
Παρ’ όλα αυτά, επιδίωξε να τηρήσει μία πιο ουδέτερη στάση, αφού η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε μεν ότι αναγνωρίζει «τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα», επανέλαβε όμως την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα δεν θα επηρεάσει τις διμερείς τους σχέσεις, κατέληγε η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ.
Το δημοσίευμα των «Times» που προκάλεσε συζητήσεις: Ανταλλαγή των Γλυπτών με δύο διαμάντια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού
Την ώρα, πάντως, που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Τζόνσον, οι βρετανικοί Times δημοσίευσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του, ως δάνειο, δύο σπουδαίες αρχαιότητες, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών.
Ο λόγος για τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα (ή Δία) του Αρτεμισίου. Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», αυτή θα είναι η πρόταση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να επιστραφούν -να επανενωθούν, για να είμαστε ακριβείς- τα Γλυπτά του Παρθενώνα!