Γκάγκα: Όποιος κάνει την αναμνηστική δόση τώρα δεν χρειάζεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε έναν μήνα – Μεγάλη καινοτομία ο προσωπικός γιατρός

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο πληθυσμός βρίσκεται σε καλό επίπεδο ανοσίας και κάλεσε τον κόσμο να κάνει την αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια

«Μπροστά μας έχουμε έναν χειμώνα πολύ καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τον κορωνοϊό», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι ο πληθυσμός βρίσκεται σε καλό επίπεδο ανοσίας και κάλεσε τον κόσμο να κάνει την αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Τα κρούσματα καθημερινά είναι πολλά άρα συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα όσοι είμαστε σε στενό συγχρωτισμό, όσοι έχουμε προβλήματα υγείας και όσοι ζούμε με ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας και εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για την γρίπη κάθε χρόνο».

 

 

«Η ”Κένταυρος” συμπεριφέρεται όπως οι τελευταίες μεταλλάξεις»

Όσον αφορά στην παραλλαγή «Κένταυρος», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «συμπεριφέρεται όπως οι τελευταίες μεταλλάξεις, όπως η Όμικρον 5» και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι υπάρχει επιτήρηση.

Για την 5η δόση και τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι όποιος εμβολιαστεί τώρα δεν θα χρειαστεί να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε ένα μήνα.

«Μπορούμε να κάνουμε τώρα την αναμνηστική δόση αν θέλουμε ή μπορούμε να κάνουμε πιο αργά το εμβόλιο που πήρε άδεια τώρα. Όποιος εμβολιαστεί τώρα, κι εγώ θα είμαι μέσα σε αυτούς, δεν θα χρειαστεί να κάνει ξανά εμβόλιο σε ένα μήνα» , ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

«Στόχος να έχουμε ελκυστικό ΕΣΥ που θα φροντίζει καλά τους Έλληνες»

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι «έχουμε πολύ περισσότερο προσωπικό στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε το 2019. Θέλουμε μια καλή στελέχωση των νοσοκομείων. Στόχος να έχουμε ένα ελκυστικό σύστημα υγείας που θα φροντίζει καλά τους κατοίκους της Ελλάδας. Θέλουμε να βελτιώσουμε την παροχή επείγουσας βοήθειας σε όλη τη χώρα. Θέλουμε τους ειδικούς που εργάζονται στα μεγάλα νοσοκομεία να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες περιοχές».

 

 

«Μεγάλη καινοτομία ο προσωπικός γιατρός»

Η κ. Γκάγκα μίλησε και για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη καινοτομία». «Είναι πιο ανθρωποκεντρικό το σύστημα αυτό με τον προσωπικό γιατρό. Ο γιατρός που σε ξέρει μπορεί να σου δώσει καλύτερη συμβουλή από αυτόν που δεν σε έχει δει ξανά στη ζωή του. Είναι σημαντικό να έχουμε έναν γιατρό δικό μας που θα σε ξέρει και θα σε παρακολουθεί χρόνια» υπογράμμισε η ίδια και τόνισε ότι «έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.000 γιατροί, έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες».

Τέλος η κ. Γκάγκα είπε ότι θα δοθούν κίνητρα για γιατρούς και νοσηλευτές για να πάνε στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές.