Στα μέτρα στήριξης των αγροτών αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς στη Βουλή ενώ είπε ότι ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ θα τεθεί από Σεπτέμβριο σε διαβούλευση.
«Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει επίσημα η διαβούλευση για την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρέπει τολμηρά όλοι να σταθούμε απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, καθώς τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει» σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις φυτικές ζημιές από την νεκρωτική ίωση.
Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ιλχάντ Αχμέτ , σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καπνών, βαμβακιού, ηλίανθου, καλαμποκιού στη Θράκη, ανέφερε πως μόλις τελειώσει η περίοδος της συγκομιδής , τους επόμενους δύο μήνες θα δούμε την έκταση των ζημιών. Δυστυχώς, είπε η νεκρωτική ίωση, είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση της και βασίζεται στην εφαρμογή μέτρων πρόβλεψης.
Ο κ. Γεωργαντάς, επισήμανε, ότι στις 22 Ιουλίου για το βαμβάκι και τον ηλίανθο εκδόθηκε από τη ΔΑΟΚ Ροδόπης δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις επιζήμιες προσβολές από φυλλοφάγα λεπιδόπτερα που παρατηρήθηκαν σποραδικά στην περιοχή και πραγματοποιήθηκαν εντομοκτόνοι ψεκασμοί όπου όπως φαίνεται περιόρισαν το πρόβλημα.
Σχετικά με τα καπνά, οι δυνατότητες της χώρας – αφού σήμερα δεν εντάσσονται στις αποζημιώσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι να υπάρξουν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε η λεγόμενη ενίσχυση de minimis, ουσιαστικά δηλαδή η ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Μακάρι, είπε ο υπουργός «το τελικό αποτέλεσμα να είναι μικρότερο από τη ζημιά που αυτή τη στιγμή διαφαίνεται» και «σε περίπτωση, το υπουργείο όπως κάνει σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει, για να στηρίξει τους αγρότες μας».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ιλχαν Αχμέτ, δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ανέφερε ότι από την αγροτική οικονομία της Θράκης το 2018, χάθηκαν 24 εκατ. ευρώ και δεν αντέχει να χάσει και άλλα. Το de minimis που δόθηκε τότε , πρόσθεσε, ήταν γύρω στα 8 εκατομμύρια και δεν είχε καλύψει όλη τη ζημιά, απλά ήταν μια ανάσα. Φανταστείτε, είπε τι θα γίνει εφέτος αν και εφόσον η ζημιά αυτή επεκταθεί. Επισήμανε πως τα προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς, του βάμβακος και του ηλίανθου χρειάζονται μια άλλη αντιμετώπιση γιατί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση. Σημείωσε πως το de minimis έχει το καλό ότι είναι ενίσχυση εισοδήματος, αλλά υπόκειται σε φόρο και ανεβάζει το εισόδημα των αγροτών με αποτέλεσμα να φορολογηθούν.