Ευχαριστήριες επιστολές ΚΙΣΕ σε Πούτιν και Μητσοτάκη για την επιστροφή των εβραϊκών αρχείων από τη Ρωσία

«Η απόδοσή τους σημαίνει δικαιοσύνη και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού»

Ευχαριστήρια επιστολή για το σημαντικό επίτευγμα της επιστροφής των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα, απέστειλε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

«Εκ μέρους του Συμβουλίου μας και σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού σάς εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας για το σημαντικό αυτό επίτευγμα, που φέρνει ένα αίσιο τέλος σε μια χρονίζουσα μάχη της ελληνικής διπλωματίας. Η προσωπική σας δέσμευση και οι καίριες ενέργειές σας αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου», τονίζεται στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό (με ημερομηνία 9.12.2021), που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο γενικός γραμματέας Βίκτωρ Αλιέζερ.

«Στην επετειακή χρονιά των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι, επιτέλους! Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό τα αρχεία αυτά φωτίζουν την ιστορική διαδρομή του, ιερά κειμήλια στα οποία καταγράφεται το φως της ζωής και το σκοτάδι της λεηλασίας και του Ολοκαυτώματος. Η απόδοσή τους θα σημάνει δικαιοσύνη και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τόπου του αλλά δεν υπάρχει πια, εκείνο των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου», τονίζεται στην επιστολή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΕ.

Ο πρόεδρος και ο γ.γ. του ΚΙΣΕ ευχαριστούν επίσης τον Πρωθυπουργό για «το αμείωτο πρακτικό ενδιαφέρον» του, όπως τονίζεται, για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, που «σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Π. Πικραμμένου, είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα καταλήξει σε ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα, προσφέροντας στα Αρχεία την εστία που αποστερήθηκαν, στην εβραϊκή κοινότητα τις ρίζες της και στην ιστορία τους χαμένους κρίκους της αλυσίδας της».

Η επιστολή ΚΙΣΕ προς τον Πούτιν

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την ικανοποίηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για την απόφαση της επιστροφής των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα και την ιδιαίτερη σημασία για την ελληνοεβραϊκή κοινότητα απέστειλε το ΚΙΣΕ και προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία τονίζεται πως ο Ελληνικός Εβραϊσμός προσβλέπει «στην υλοποίηση της ανακοίνωσης αυτής και στην παραλαβή των αρχείων από τη χώρα μας».

«Η δήλωσή σας, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, στις 8.12.2021, είναι υψίστης σημασίας για την Κοινότητά μας και σας συγχαίρουμε για τον καθοριστικό σας ρόλο στην επιστροφή των Εβραϊκών Αρχείων στην Ελλάδα. Τα λόγια σας μάς γέμισαν χαρά και συγκίνηση καθώς τα αρχεία αυτά αποτελούν τον σύνδεσμό μας με την ίδια την ιστορία και την παράδοσή μας. Είναι τα ιερά κειμήλια της ταυτότητάς μας, του ακμάζοντος παρελθόντος μας, καθώς και τα ντοκουμέντα των ναζιστικών εγκλημάτων κατά το Ολοκαύτωμα. Σας ευχαριστούμε που μας επιστρέφετε την ιστορία μας!», σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με το ΚΙΣΕ, στις 2 Ιανουαρίου ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, Θ. Καλαΐντοφ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και τού μετέφερε την απόλυτη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τις θέσεις του ΚΙΣΕ, όπως αποτυπώνονται στην παραπάνω επιστολή.