Quantcast

Εργασιακό νομοσχέδιο: Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση – Θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία

Την προαναγγελία έκανε ο υπουργός Εργασίας

Η καλύτερη επίθεση …είναι η επίθεση, για τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

 

 

Ο ίδιος, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής για το νέο εργασιακό νομοθέτημα απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση και στις πληροφορίες που έκαναν λόγο σχετικά με την κατάθεσης πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόσωπο του υπουργού αλλά και κατά της κυβέρνησης.

 

 

Ο υπουργός Εργασίας αιφνιδίασε με την προαναγγελία, πως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία σε διατάξεις και άρθρα του νομοσχεδίου.

 

 

Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό διπολισμό και άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, τελικώς θα αποχωρήσει.

 

 

Εσείς με τις δυνάμεις του χθες – Εμείς με την κοινή λογική

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προέβλεψε ότι «κατά την ονομαστική ψηφοφορία θα φύγετε, γιατί θα εκτεθείτε πολιτικά αν καταψηφίσετε τη συντριπτική πλειονότητα των διατάξεων. Εσείς συντάσσεστε με τις δυνάμεις του χθες και η κριτική σας θα μείνει για σας εκθέτει! Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δικαιωθούμε, γιατί θεσπίζουμε ρυθμίσεις Ευρώπης και κοινής λογικής» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

 

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνουμε την οδηγία 1158/2019 που είχε υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα βρείτε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα με ατομικές συμβάσεις.

 

 

Το έχετε θεσπίσει με τη δική σας υπογραφή. Ήταν το τελευταίο φύλλο συκής που έμεινε ! Εσείς όταν είστε στην κυβέρνηση υπογράφετε αυτά τα οποία μόλις σας περιέγραψα και στη συνέχεια “ουκ είδα τον άνθρωπον”. “Δεν ξέρω τίποτα”. “Δεν την έχω δει αυτή τη διάταξη”. Και όχι μόνο δεν την ξέρετε την διάταξη, αλλά ξιφουλκείτε εναντίον των εαυτών σας σε μία κατάσταση πολιτικού διπολισμού, στην οποία έχετε περιέλθει», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

«Καταργείται η ασυλία των συνδικαλιστών»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις διατάξεις που αφορούν στο συνδικαλιστικό νόμο, σημειώνοντας ότι «πίσω από τις αντιδράσεις κομμάτων είναι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών καθώς θίγονται προνόμια. Καταργείται η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και από κόμματα καθώς και η “ασυλία” των συνδικαλιστών που δεν μπορεί να διωχθούν ακόμα και όταν έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφων τους».

 

 

«Αυτό θέλετε να καλύψετε; Είναι αυτό προοδευτική πολιτική; διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας. «Είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και αγανάκτηση η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Προβλέπω ότι στο τέλος θα φύγετε από την ονομαστική ψηφοφορία για να μην αναγκαστείτε να ψηφίσετε τα 5/6 του νομοσχεδίου και φανεί ότι τελικά δεν ίσχυαν όσα λέγατε για γαλέρες και οδοστρωτήρες», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης.

 

 

Το άρθρο 55 κατοχυρώνει το 8ωρο

Αναφερόμενος στο 8ωρο ο υπουργός έκανε λόγο για μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης. «Γεμίσατε το κέντρο της Αθήνας ότι δήθεν καταργείται το 8ωρο. Το άρθρο 55 κατοχυρώνει το 8ωρο! Υποθέτω ότι όλοι μιλάμε ελληνικά στην αίθουσα! Σήμερα το κατάλαβα και από τοποθετήσεις σας, και αρχίσατε να στρίβετε και να πηγαίνετε στις υπερωρίες, τα ρεπό και τη διευθέτηση! Αποκαλυπτήρια και για αυτό», είπε και πρόσθεσε «υπάρχει το 8ωρο είναι θεσμός κατοχυρωμένος όποιος και να έρθει να κυβερνήσει αυτό δεν αλλάζει! Στη περίμετρο του 8ωρου υπάρχουν υπερωρίες και διευθέτηση. Λέτε οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό! Που το είδατε; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ το διακινούν στο διαδίκτυο».

 

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Μπλοκ» απέναντι στην κυβέρνηση έχουν διαλέξει τα κόμματα της αντιπολίτευσής κατηγορώντας την κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση, όπως είπε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό διαμορφώθηκε καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ.

 

 

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Μουλκιώτης υποστήριξε ότι «η ΝΔ νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με αντεργατικά μέτρα και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγεννεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος».

 

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου -έκτρωμα γιατί «είναι για τα σκουπίδια» ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ενώ την αντίθεση της Ελληνικής Λύσης σε μια σειρά άρθρων εξέφρασε η Μαρία Αθανασίου.

 

 

«Η συνεχής υπονόμευση κάθε εργασιακού δικαιώματος θα συνεχίζει για όσο η χώρα βρίσκεται στο μνημόνια, στη φυλακή του χρέους σε όσα έχουμε ονομάσει χρεοδουλοπαροικία» είπε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

 

 

Η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί με την ακρόαση των φορέων και το μεσημέρι η 3η συνεδρίαση, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ενώ την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε β΄ανάγνωση.