Quantcast

Επιστροφή των Γλυπτών µε δανεισµό αρχαιοτήτων: Το σχέδιο της κυβέρνησης και η υβριδική λύση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Κλειδί» η μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία

Μια «υβριδική» λύση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναζητά η κυβέρνηση, µε τις διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο να έχουν φουντώσει τους τελευταίους µήνες και µε τον νέο βασιλιά του Ηνωµένου Βασιλείου, Κάρολο Γ’, να είναι ένας «αόρατος» σύµµαχος στην προσπάθεια αυτή, καθώς εκ του αξιώµατός του δεν πρόκειται ποτέ να εκφραστεί δηµοσίως για ένα τέτοιο ζήτηµα.

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Sunday Times» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι ο Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός στο ζήτηµα της επανένωσης των Γλυπτών, αν και αναµένει ότι «θα είναι ουδέτερος», λόγω της ιδιότητάς του. Η εκτίµηση αυτή, όπως ανέφερε, βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νοµίζω ότι το κλίµα αλλάζει στο Ηνωµένο Βασίλειο», υπογράµµισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι µόνη – ήδη ισχυροί παράγοντες, όπως ο βιοµήχανος Γιάννης Λέφας και ο µακροβιότερος υπουργός Πολιτισµού της Μεγάλης Βρετανίας (2010-2016), λόρδος Βέιζι, στηρίζουν ενεργά το εγχείρηµα. Η λύση θα µπορούσε να περιλαµβάνει την επανένωση στην Αθήνα, έναντι µιας γενναίας παραχώρησης της Ελλάδας προς το Βρετανικό Μουσείο, µε τακτικό δανεισµό σηµαντικών συλλογών, περιλαµβανοµένων ορισµένων από τα πιο γνωστά και εµβληµατικά έργα, που ουδέποτε έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας.

 

Ηγείται της προσπάθειας

Ο πρωθυπουργός ηγείται προσωπικά της προσπάθειας για την επανένωση: Αναφέρθηκε στο ζήτηµα τόσο στη συνάντηση που είχε προ µηνών µε τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωµένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον όσο και στην παρέµβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασµένο Σεπτέµβριο, αλλά και στην ιστορική οµιλία του στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Μάιο.

 

«Ξεχωριστή σημασία»

Μιλώντας στο Πανεπιστήµιο LSE την περασµένη ∆ευτέρα, ο πρωθυπουργός επεσήµανε ότι το ζήτηµα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ξεχωριστή σηµασία για τον ίδιο και πως όλοι οι Ελληνες θα ήθελαν πολύ η κυβέρνηση να εργαστεί για να πετύχει αυτόν τον σκοπό, ενώ υπογράµµισε πως δυνητικά είναι εφικτή η επιστροφή τους. «Πιστεύω όµως πως υπάρχει µια µεγαλύτερη κατανόηση ότι ίσως µπορεί να βρεθεί µια αµοιβαία ωφέλιµη λύση που θα έχει ως αποτέλεσµα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαµβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις ανησυχίες που µπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε στη συνέχεια.

 

Συμβολική αξία

Πέρα από την αφανή στήριξη του Καρόλου, που έχει περισσότερο άτυπη και ίσως συµβολική αξία, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της µε τρεις τρόπους: Πρώτον, µε την οµόφωνη απόφαση της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, που για πρώτη φορά, όπως είχε επισηµάνει η υπουργός Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, κάλεσε επιτακτικά το Ηνωµένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνοµιλήσει µε την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέµα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα -σε αντίθεση µε τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά, ότι η υπόθεση αφορά το Βρετανικό Μουσείο- και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νοµίµως την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη.

Οι μετρήσεις

∆εύτερον, µε τη διαφαινόµενη µεταστροφή της κοινής γνώµης του Ηνωµένου Βασιλείου στο ζήτηµα, καθώς δηµοσκοπήσεις που διεξήχθησαν νωρίτερα φέτος δείχνουν ότι η πλειονότητα τάσσεται πλέον υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Τρίτον, µε την επιστροφή από τη Σικελία στο Μουσείο της Ακρόπολης του «θραύσµατος Fagan», ενός µικρού, αλλά σπουδαίου τµήµατος το οποίο επανενώθηκε ξανά µε τη Ζωφόρο του Παρθενώνα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την επανένωση όλων των ακρωτηριασµένων γλυπτών.

 

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Δεκεμβρίου 2022.