Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν κάνετε μηνύσεις, γιατί φοβάστε

Επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με μία σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία».

 

 

 

Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας». Ο κ.Τσίπρας διέκοψε τη δευτερολογία του, απαιτώντας από τον κ.Μητσοτάκη να απαντήσει εκείνη τη στιγμή στα ερωτήματα που του έθετε. Κατέβηκε από το βήμα, πράγμα που εξελήφθη ως ολοκλήρωση της ομιλίας του. Θα πάρω το λόγο όταν πάρω απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, είπε ο κ.Τσίπρας από τα βουλευτικά έδρανα με τον κ.Τασούλα να του λέει ότι θα λάβει απάντηση στην τριτολογία του κ.Μητσοτάκη. «Θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας, όχι με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς. Δεν υπάρχει διάλειμμα ολίγων λεπτών στις ομιλίες», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και απαντησε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τον κορωνοϊό φοβάται…»

Δείτε την δευτερολογία του κ.Τσίπρα:

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

 

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας  ξεκίνησε με αναφορά στις εντάσεις που είχαν προηγηθεί κατά την δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη και σε επεισόδιο με πρωταγωνίστρια βουλευτή της ΝΔ. Ο κ.Τσίπρας υποτήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν κάνει μηνύσεις σε δημοσιογράφους γιατί φοβάται. «Όσο είμαστε εδώ και συζητάμε στους NYT βγήκε μία ακόμη αποκάλυψη. Εχουμε χάσει το μέτρημα. Ότι η κυβέρνησή σας, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια, ώστε η Intelexa να εξάγει το predator στο εξωτερικό. Το επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Να βγει το εξωτερικό το predator και μάλιστα σε μία τουλάχιστον χώρα, τη Μαδαγασκάρη. Οταν εσείς δώσατε μια συνέντευξη, όταν βγήκαν οι λίστες και σπεύσατε, τί είπατε; Ουδέποτε ισχυρίσθηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό predator. Δεν γνωρίζατε από ποιον, αλλά δίνατε άδεια στην εταιρεία να εξάγει στο εξωτερικό τεχνογνωσία. Καταλαβαίνετε πόσο ψευδόμενος συλλαμβάνεστε;

Η κατάθεση νέου Ποινικού Κώδικα είναι μεγάλη μεταρρύθμιση και χωρίς απόλυτη επιλογή της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά από νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποια θα είναι η συνέχεια. Ξέραμε τις προθέσεις της ολιγαρχίας και ειδικά των τραπεζών, της τραπεζοκρασίας και των τραπεζιτών. Να πάτε στον εισαγγελέα να καταθέσετε ποια ήταν η συναλλαγή.