Όλο και πιο μακριά φαίνεται πως μετατίθεται ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός, καθώς νέες πληροφορίες δείχνουν πως θα μετατεθεί για το… 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Πρωθυπουργός θα μεταθέσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για το 2022, κι αυτό θα συμβεί για τους εξής τρεις λόγους:
Οι λόγοι
Πρώτον: Η ικανοποίηση που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την απόδοση της κυβέρνησης. Εκτός από τις γνωστές δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη διευρυνόμενη απόσταση που χωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα και τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη διάθεση του κυβερνητικού επιτελείο υπάρχουν εξειδικευμένες «ποιοτικές» μετρήσεις που γίνονται με τα λεγόμενα focus groups. Από τις τελευταίες προκύπτει ότι οι πολίτες αφενός εμπιστεύονται πλειοψηφικά την κυβέρνηση και αφετέρου ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση που να αμφισβητεί την πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, η οποία είναι η μόνη μείζων περιφέρεια στην οποία το 2019 πλειοψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπώντας προβάδισμα πάνω από επτά μονάδες, τα δύο κόμματα εμφανίζονται πλέον ισοδύναμα.
Δεύτερον: Η πρόοδος, η οποία έχει αρχίσει να συντελείται σε μεγάλα έργα που ήταν βαλτωμένα και χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, εν μέσω πανδημίας, για να ξεμπλοκάρουν και να μπουν στη φάση της υλοποίησης. Η επένδυση στο Ελληνικό, όπως επισημαίνουν, αποτελεί την πιο εμβληματική περίπτωση, η οποία μετά πολλών βασάνων και κόπων ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν είναι, όμως, το μόνο έργο, καθώς έχουν μπει ή μπαίνουν αυτό το διάστημα στις ράγες και μια σειρά άλλα μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια, όπως ο ΒΟΑΚ ή ο δρόμος Πατρών – Πύργου, που επί χρόνια εξαγγέλλονταν και δεν προχωρούσαν.
Τρίτον: Η ανάγκη να τρέξουν πολύ γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είναι πλέον εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στο οποίο έχει ενταχθεί το εγχώριο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Οι πόροι συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, με προέλευση το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών, που αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στη Ελλάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και συνάμα θα δώσουν το έναυσμα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων πέραν των 200.000 που θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις ισάριθμες θέσεις απασχόλησης που θα προκύψουν. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η πράσινη οικονομία, αλλά και η Παιδεία και η Υγεία, με το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζεται μετά την εμπειρία της πανδημίας, είναι οι τομείς που θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα κοινοτικά κονδύλια που θα αρχίσουν να ρέουν προς τη χώρα από τον επόμενο μήνα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως διάφοροι κυβερνητικοί κύκλοι έχουν διαρρεύσει ότι ο Πρωθυπουργός «έχει έτοιμες» τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και πως ο ανασχηματισμός είναι πολύ κοντά.