Goldman Sachs: Πού θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου

 Η Goldman Sachs βγάζει τρία συμπεράσματα

Την «bullish» εκτίμησή της για τις τιμές του πετρελαίου επιβεβαιώνει σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs, παρά την πτώση που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο και τις όποιες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent είχαν σημειώσει μέχρι χτες το μεσημέρι πτώση της τάξης του 25% από τις αρχές Ιουνίου, λόγω της χαμηλής συναλλακτικής ρευστότητας και των αυξανόμενων ανησυχιών για μία σειρά κινδύνων, όπως η πιθανότητα ύφεσης, η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας και ο κινεζικός κλάδος real estate, η ανακοίνωση για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και η καλύτερη των προσδοκιών ανάκαμψη της ρωσικής παραγωγής. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις της ρωσικής Transneft για αναστολή των εξαγωγών μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα.

Η Goldman Sachs συνεχίζει να πιστεύει ότι οι συνθήκες δικαιολογούν τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα προσεχώς, ακόμη και στην περίπτωση που τελικά επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω ανησυχίες και προκληθούν διαδοχικά σοκ, καθώς η αγορά παραμένει σε μεγαλύτερο έλλειμμα απ’ ότι ανέμενε η αμερικανική τράπεζα τους τελευταίους μήνες.

Για να επιβεβαιωθεί το bullish σενάριο, ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ των τιμών του Brent, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το βαρέλι την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, και των παγκόσμιων τιμών λιανικής στα καύσιμα (ισοδύναμα του Brent) που αντιστοιχεί σε 160 δολάρια το βαρέλι.

 

 Η Goldman Sachs βγάζει τρία συμπεράσματα από αυτή την απόκλιση:

  • Το καλό: μέχρι την πρόσφατη πτώση, οι τιμές λιανικής – ενώ δεν διαπραγματεύονται – πλησίασαν περισσότερο στις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας παρά τις πολλές  μακροοικονομικές αβεβαιότητες.
  • Το κακό: η αποσύνδεση μεταξύ των τιμών λιανικής και των χρηματιστηριακών τιμών του Brent αποδείχθηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, κρατώντας τα futures του Brent αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 130 δολάρια μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.
  • Το άσχημο: η πρόβλεψη για την τιμή λιανικής του οίκου δεν οδήγησε σε αρκετή «καταστροφή ζήτησης» για να εξαλείψει το έλλειμμα.

 

Στη συνέχεια, η Goldman Sachs προχωρά στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την προσφορά και τη ζήτηση και εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να εμφανίζει μη βιώσιμα ελλείμματα στις υφιστάμενες τιμές. Για να επιτευχθεί, επομένως, η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, συνεχίζει να απαιτείται καταστροφή της ζήτησης, επιπλέον της εν εξελίξει οικονομικής επιβράδυνσης, για την οποία οι αναλυτές της Goldman είναι πιο επιφυλακτικοί από την αγορά. Αυτό προϋποθέτει μια απότομη ανάκαμψη των τιμών λιανικής στα καύσιμα προς τα 150 δολάρια το βαρέλι, ως η καταλυτική παράμετρος για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, τιμές που αντιστοιχούν σε 4,35 δολάρια και 5,45 δολάρια το γαλόνι σε βενζίνη και ντίζελ στις ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Η πρωτοφανής πτώση των τιμών του Brent χαμηλότερα από τις τιμές λιανικής, με την απόκλιση να είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, μπορεί να εξηγηθεί από την επιδείνωση της ρωσικής ενεργειακής κρίσης, καθώς αυξάνει το κόστος μετατροπής του Brent από το έδαφος στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων ανά την υφήλιο, μέσω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ, των τιμών μεταφοράς, και του δολαρίου.

«Ενώ υποθέτουμε ότι η αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των τιμών λιανικής και των τιμών των futures του Brent θα παραμείνει μεγαλύτερη του αναμενόμενου, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι οι τιμές του Brent θα πρέπει να σημειώσουν ράλι πολύ πάνω από τα forwards της αγοράς, με τις προβλέψεις για τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022 να είναι πλέον στα 110-125 δολάρια το βαρέλι έναντι 140-130 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως.