Quantcast

Αλεξανδρούπολη: Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση για νέο σταθμό φυσικού αερίου

Για την κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, μίλησε ο πρωθυπουργός

H χώρα προτίθεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα.

Εστιάζοντας στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. «Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε ότι αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα», σημείωσε.

Υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό πως, σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και διαβεβαίωσε πως η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους για όσο διαρκέσει η κρίση.

Επεσήμανε στη συνέχεια πως σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι, μετά από ελληνική πρόταση, η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου.

«Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα, η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι, αξιοποιώντας το αιολικό και ηλιακό δυναμικό και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση για νέο σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Εν τω μεταξύ, αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εταιρεία Gastrade που αναπτύσσει το έργο.

Ο σταθμός θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού, που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας», αναφέρει η εταιρεία.