Την υποστήριξη της Ρωσίας στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την εκδήλωση για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας.
Σημαντική η υπογραφή του πρακτικού
Στην εκδήλωση υπογράφηκε το κοινό πρακτικό του προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας από τους προέδρους των Οργανωτικών Επιτροπών για την πρωτοβουλία του Έτους, καθηγητή ΕΚΠΑ και γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ευάνθη Χατζηβασιλείου και τον βοηθό του Προέδρου της Ρωσίας και πρώην υπουργό Πολιτισμού, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος συνοδευόταν από τον ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για την Πολιτιστική Συνεργασία, Μικχάιλ Σβύντκοϊ, που είναι και ο συντονιστής για το Έτος από ρωσικής πλευράς.
Κατά την ίδια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, οι πρόεδροι των οργανωτικών επιτροπών αντάλλαξαν τα προγράμματα των προτεινομένων δράσεων και εκδηλώσεων του Έτους σε κάθε χώρα.
Βαρβιτσιώτης: Να έχουμε κοινή θέση με τη Ρωσία για την Αγιά Σοφιά
Το μήνυμα πως «η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Ρωσίας σε θέματα που αφορούν την κοινή πολιτιστική διαδρομή και κληρονομιά, όπως το θέμα της μετατροπής του μνημείου για τον ορθόδοξο κόσμο της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί», έστειλε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Θα θέλαμε και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών να έχουμε κοινή θέση ώστε να προστατέψουμε αυτό το κοινό μνημείο, εμβληματικό μνημείο της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η διαπραγμάτευση που γίνεται εδώ και χρόνια για την επιστροφή των αρχείων των εβραϊκών κοινοτήτων, των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που φιλοξενούνται σήμερα στα ρωσικά αρχεία, πράγμα το οποίο θα έδινε ακριβώς το μήνυμα της βαθύτερης συνεργασίας στα θέματα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «στο τέλος του έτους προσβλέπουμε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, του κ. Μητσοτάκη και στο πλαίσιο της επίσκεψης. Θα θέλαμε να δούμε πολλές από αυτές τις εκκρεμότητες που έχουμε στις ελληνορωσικές σχέσεις να καταλήγουν, και βέβαια να ολοκληρώνονται με μία λαμπρή τελετή και το έτος ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας». Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προετοιμαστεί η επίσκεψη «ώστε να σηματοδοτεί από μόνη της την αναθέρμανση και την εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων».
Πούτιν: Το καθήκον μας είναι να διατηρούμε τις καλές παραδόσεις φιλίας και βοήθειας
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και συμπρόεδρου της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο ανέγνωσε ο Βλάντιμιρ Μεντίνσκι. Στον χαιρετισμό του, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «σήμερα το καθήκον μας είναι να διατηρούμε και να επαυξάνουμε τις καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας».
«Σας χαιρετίζω με αφορμή τα εγκαίνια του έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας. Η φετινή χρονιά έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό- ακριβώς δύο αιώνες πριν ο ελληνικός λαός ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας του. Στη χώρα μας, αυτή η επιδίωξη συνάντησε την πιο ειλικρινή ανταπόκριση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Εκατοντάδες Ρώσοι εθελοντές πολέμησαν πλάι με Έλληνες πατριώτες μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της.
«Σήμερα το καθήκον μας είναι να διατηρούμε και να επαυξάνουμε τις καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας, να μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές την προσεκτική προσέγγιση προς την κοινή μας ιστορία, να τιμούμε ευλαβικά τα κατορθώματα των ηρώων μας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας θα επιτρέψει να θυμηθούμε τα λαμπερά, σημαντικά γεγονότα στο χρονικό των διμερών μας σχέσεων, θα συμβάλλει στην εδραίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών των χωρών μας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία και κάθε καλό» αναφέρει χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Ρώσος Πρόεδρος.