Quantcast

Το τριήμερο σινέ-πανηγύρι της Ελευσίνας

Ο Σύλλας Τζουμέρκας μιλά για το «τρίπτυχο» φεστιβάλ στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου

Ένα α τριήμερο πανηγύρι στο πνεύμα του 21ου αιώνα εμπνεύστηκε ο Σύλλας Τζουμέρκας και το παραδίδει ως ένα από τα Μυστήρια της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, από 21 έως 23/4.

 

Ένα «τρίπτυχο» φεστιβάλ που κινείται γύρω από το live cinema -γυρίσματα ταινίας σε πραγματικό χρόνο στον χώρο-, μαραθώνιο 30 ταινιών που συνδέονται με την εργατική τάξη -άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχή της πόλης και βέβαια το πανηγύρι του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, όπου ο δημιουργός βρέθηκε πρώτη φορά το 1999 ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινία.

 

«Τώρα, 24 χρόνια αργότερα, όταν μου προτάθηκε να κάνω κάτι σε σχέση με το σινεμά, σκέφθηκα, καθώς λατρεύω ζωντανό σινεμά, να το επιχειρήσουμε. Αποδίδει το real time, τον πραγματικό χρόνο, και χρησιμοποιείται σε ντοκιμαντέρ και φιξιόν με πολύ ενδιαφέροντες τρόπους, που δείχνουμε στον μαραθώνιο».

Αύριο, παράλληλα με τα γυρίσματα που θα κάνουν ο Σύλλας Τζουμέρκας με την Έλκε Λερενκράους, καταγράφοντας σε live cinema τα δρώμενα, θα τελεστεί ο Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει η λιτανεία.

Την Κυριακή το πρωί μπροστά από τον ναό συγκροτήματα θα χορέψουν τον Κουντουριώτικο χορό, ενώ το απόγευμα το κοινό θα δει τα αποτελέσματα των δύο ταινιών που γυρίστηκαν. Παράλληλα, Έλληνες και ξένοι σημαντικοί καλεσμένοι θα μιλήσουν για το σινεμά και την εργατική τάξη.

«Αναπτύχθηκε ως θεματικός άξονας στο πανηγύρι από την αρχή, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης της Ελευσίνας. Όλα γίνονται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας/ Δυτικής Αττικής, που μας φιλοξενεί. Όπως τα θρησκευτικά πανηγύρια έχουν κάτι το υπέροχα α-ταξικό, έτσι και το σινεμά. Το ότι συναντιούνται δείχνει ότι δεν είναι τόσο ετερόκλητα», λέει ο σκηνοθέτης-επιμελητής της διοργάνωσης από κοινού με τους Μαρία Χατζηχριστοδούλου και Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADA-The Live Art Development Agency (Λονδίνο). «Επιθυμία μας είναι, όπως κινούμαστε ελεύθερα σε ένα πανηγύρι, έτσι να κινηθούμε και εδώ.

Συμβαίνουν τόσα πολλά ταυτόχρονα: οι θεατές μπορούν να δουν ταινίες, να κοιμηθούν το βράδυ μέσα στο σινεμά σε μια ταινία και να ξυπνήσουν σε μια άλλη, να πάνε στις εκθέσεις που θα υπάρχουν παράλληλα, εκτός πανηγυριού, να πάνε στον αρχαιολογικό χώρο, να φάνε, να πιουν, να χορέψουν, να κινηθούν γενικά με την ελευθερία του δημόσιου χώρου. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό».

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Παρασκευή 21 Απριλίου