Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) παρουσίασε πέντε νέα, διακριτά προγράμματα ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφίας, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν από το ΕΚΚ στηρίζοντας σημαντικά τον στρατηγικό στόχο του για τη στήριξη, την εξέλιξη και την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της ελληνικής κινηματογραφίας, η οποία αποτελεί τον πυλώνα για ένα βιώσιμο μέλλον του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα νέα αυτά προγράμματα, συνολικού ύψους 7.247.000, είναι μια οικονομική ανάσα, αλλά και μια ευκαιρία να αναπτυχθεί το ΕΚΚ σε νέους ορίζοντες του πολυσύνθετου και διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος του διεθνούς κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, αξιοποιώντας την πολύχρονη παρουσία και διασύνδεσή του με ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με δίκτυα ομόλογων φορέων του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού χώρου».
Το προφίλ των πέντε προγραμμάτων
• Δημιουργούν εμπροσθοβαρές χρηματοδοτικό περιβάλλον ενισχύοντας τη ρευστότητα της παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καταβάλλεται με την υπογραφή του συμβολαίου.
• Διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ανεξάρτητων και μικρών παραγωγών, οι οποίοι δεν διαθέτουν ισχυρή επάρκεια ιδίων κεφαλαίων.
• Ενθαρρύνουν την ανάδειξη νέων σκηνοθετών και νέων παραγωγών με επιπλέον μοριοδότησή τους κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των project.
• Αξιοποιούν τη δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση του αποκαλούμενου «δύσκολου οπτικοακουστικού έργου» χρηματοδοτώντας μέχρι το 100% του ανώτερου ποσού του προϋπολογισμού που προβλέπεται σε κάθε ένα από τα πέντε προγράμματα. Το «δύσκολο οπτικοακουστικό έργο» προσδιορίζεται από τη γλώσσα περιορισμένης χρήσης, τον χαμηλό προϋπολογισμό, τις περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης, το είδος του έργου (ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ).
• Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα «Το μέλλον είναι εδώ», με βάση την κινητικότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κινηματογραφικής και οπτικοακουστική αγοράς, ενθαρρύνεται η ανίχνευση στους νέους ορίζοντες που εμφανίζονται μπροστά μας. Δίδεται η δυνατότητα σε δημιουργούς και παραγωγούς να διευρύνουν τα εκφραστικά εργαλεία τους ξεφεύγοντας από παραδοσιακές φόρμες και αφηγήσεις (χρήση τεχνολογιών 3D, VR, AR, immersive κ.λπ.). Δίδεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης σχεδίων (development) σειρών με διεθνές ενδιαφέρον.
Στα προγράμματα αυτά, που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγής, θα προστεθούν σύντομα άλλα τέσσερα. Τα τρία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα. Το τέταρτο, θα διευκολύνει την προσβασιμότητα της ελληνικής ταινίας σε άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.