Θεατρική παράσταση για πρώτη φορά στην αυλή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο με δωρεάν είσοδο (εικόνες)

"Το δάκρυ της Παναγίας, ένας ύμνος για τη Σμύρνη" θα παρουσιαστεί στις 9 Αυγούστου

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας της Τήνου με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εύρεση της Πανσέπτου Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Τήνο, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Τα δάκρυ της Παναγίας, ένας ύμνος για τη Σμύρνη» στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης, όπου η Παναγία ενσαρκώνεται στην σκηνή από την Γεωργία Ζώη σε κείμενο Θανάση Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα.

Η Κατερίνα Κόρου συμπρωταγωνιστεί και ερμηνεύει σμυρναίικα τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Η παράσταση που άγγιξε τις καρδιές των θεατών και των θεατρολόγων/κριτικών, μέσα από διθυραμβικά σχόλια και κριτικές, οι οποίες της χάρισαν συνεχόμενα sold out επι δύο έτη, τόσο στο Θέατρο Αλκμήνη όσο και σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεου Β’ και την υποστήριξη του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτή του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του Ιησού προς τον Γολγοθά και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων, και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη.

Η υπόθεση

Μία γυναίκα, η Ελπίδα, προσπαθεί να βρει τον χαμένο της γιό μέσα στις φλόγες της Σμύρνης. Μία άλλη γυναίκα με έναν νεαρό άντρα της παρουσιάζονται και γίνονται αρωγοί της. Η Ελπίδα δεν μπορεί να κατανοήσει εκείνες τις τραγικές στιγμές που ζει ότι μπροστά της βρίσκονται η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης, ο μαθητής Του. Παρότι εγκλωβισμένη στον προσωπικό της Γολγοθά, η Ελπίδα θα καταλήξει να ακολουθήσει την Παναγία σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό όταν πια όλα γύρω της θα είναι χαμένα για την ίδια.

Η Παναγία θα της δείξει την Οδό του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. Θα της παρουσιάσει την άκρα πικρία της Μητρός μπροστά στο πέρασμα του Υιού της. Εκεί η Ελπίδα θα κατανοήσει ότι το δράμα Του εμπεριέχεται στο προσωπικό δράμα του καθενός μας ξεχωριστά.

Η μεγαλοσύνη της Παναγίας θα της διδάξει ότι η καρτερία και η συγχώρεση είναι αρετές σπουδαιότερες και ισχυρότερες του πόνου. Μπροστά από τα μάτια της Ελπίδας θα παρελάσουν πρόσωπα του Θείου Δράματος, αλλά και της Καταστροφής της Σμύρνης.

Ο Άγιος Ιωάννης, η Μαρία η Μαγδαληνή, ο Ιούδας, ο Πόντιος Πιλάτος, η Μοιχαλίδα, ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Νουρεντίν Πασάς, αλλά και απλοί άνθρωποι θα παρουσιαστούν και θα μιλήσουν για τα δρώμενα, ενώ ταυτοχρόνως το υμνολόγιο και τα λόγια των Ευαγγελίων της Εκκλησίας και η προφορική μας παράδοση θα πλαισιώνουν τους λόγους των ηρώων.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
ΡΑΦΑΗΛ ΜΑΚΡΗΣ (β’ διανομή ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ)

Εκκλησιαστικοί ύμνοι:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διάρκεια: 90’λεπτα (χωρίς διάλειμμα)