Τιμή-ρεκόρ για τον «Μάη» του Τσαρούχη

Στη δημοπρασία «Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής» στο Ζάππειο Μέγαρο

Για 475.542 ευρώ, την υψηλότερη τιμή πώλησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα παγκοσμίως για έργο του Γιάννη Τσαρούχη, πωλήθηκε στη δημοπρασία «Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής» στο Ζάππειο Μέγαρο ο πίνακας «Μάης».

Ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες που φιλοτέχνησε, ένα για κάθε μήνα του έτους, αντλώντας την έμπνευσή του από τις διακοσμήσεις Λουί Φιλίπ με φόντο χρυσό και τις γαλλικές εικόνες της Σταύρωσης του 15ου αιώνα. Με το 76% των έργων που διατέθηκαν στην αίθουσα και το 85% με τα after sales να βρίσκουν αγοραστές, στη δημοπρασία σημειώθηκε τζίρος που ξεπέρασε τα 2.000.000 ευρώ.

Ανάμεσα στο πλήθος έργων που ξεπέρασαν αισθητά την αρχική τιμή εκτίμησης, ξεχωρίζει το «Χωρίς Τίτλο» του Απόστολου Γεωργίου (πωλήθηκε 69.302 ευρώ), το «Εntre ciel et terre» του Pavlos (Διονυσόπουλος) που κατακυρώθηκε στα 41.126 ευρώ, το «Σινιάλο» του Takis (Βασιλάκης) που πωλήθηκε στα 120.978 ευρώ και η «Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο» του Κωνσταντίνου Παρθένη, που πωλήθηκε 95.770 ευρώ.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τρίτη 6 Ιουνίου