Quantcast

Ταινίες πρώτης προβολής: Η εβδομάδα του Ιντιάνα Τζόουνς

Ο αγέραστος Χάρισον Φορντ στο... κυνήγι του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Με εξαίρεση τον «Ιντιάνα» με το στραβό γελάκι και το χαρακτηριστικό καπελάκι, οι υπόλοιπες ταινίες που βγαίνουν αυτή την εβδομάδα είναι κυρίως κλασικές σε επανέκδοση.

Ανάμεσά τους και εκείνη που θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών. Και, όχι, δεν είναι ο «Πολίτης Κέιν».

■ «Ο Indiana Jones και ο δίσκος του» («Indiana Jones and the Dial of Destiny»)

Ο αρχαιολόγος Ιντιάνα συγκρούεται το 1945 με τον ναζί αξιωματικό Βόλερ, ο οποίος έχει στα χέρια του το μισό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ψάχνει το άλλο μισό, θεωρώντας ότι μέσω αυτού θα ταξιδέψει στον χρόνο.

Είκοσι χρόνια μετά, τις μέρες της πρώτης προσσελήνωσης, ο καθηγητής Ιντιάνα στη Νέα Υόρκη, μοναχικός κι έτοιμος να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, δέχεται την επίσκεψη της βαφτιστήρας του Ελένα – και ξεκινάνε ταξίδι σε τόπους μυστικιστικούς για να ξαναβρούν την εφεύρεση του Αρχιμήδη…

Ο Τζέιμς Μάνγκολντ, έχοντας παρέα τον «δικό μας» διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και την επική μουσική του μάστορα Τζον Γουίλιαμς, σκηνοθετεί την πέμπτη -και τελευταία, λέγεταιπεριπέτεια του θρυλικού ήρωα με το μαστίγιο, το καπέλο και το στραβό χαμόγελο. Δυόμισι ώρες απόλαυσης με τον πολυαγαπημένο και αγέραστο Χάρισον Φορντ (που τον χαιρόμαστε και σε νεανικές στιγμές Ιντιάνα), τον εξαιρετικό «κακό» Μαντς Μίκελσεν, αλλά και τους Αντόνιο Μπαντέρας, Κάρεν Άλεν, Τόμπι Τζόουνς, Χένρι Γκάρετ κ.ά.

■ «Ζαν Ντιλμάν» («Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles»)

Στις Βρυξέλλες, μία πόρνη ακολουθεί μεθοδικά τη μονότονη ρουτίνα της, το νοικοκυριό, την ανατροφή του έφηβου γιου της -είναι χήρα-, τη συνάντησή της με τους πελάτες όταν εκείνος λείπει. Όμως, η καθημερινότητα και η ισορροπία της αρχίζουν να διαταράσσονται ανεξήγητα…
Έργο-τομή (1975) της πρωτοποριακής Γαλλίδας Σαντάλ Ακερμάν, ψηφίστηκε πρόσφατα στο σημαντικό βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό «Sight and Sound» ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

■ «Σπασμένος καθρέπτης» («The Mirror Crack’d»)
Μια κινηματογραφική εταιρεία γυρίζει ταινία με διάσημους στη γενέτειρα της Μις Μαρπλ. Όμως, οι δύο πρωταγωνίστριες μισιούνται μεταξύ τους, ενώ η μία, η Μαρίνα, παίρνει απειλητικά σημειώματα. Όταν ένας άντρας δολοφονείται με δηλητήριο, όλοι πιστεύουν πως το ποτό προοριζόταν για τη Μαρίνα.
Η Άντζελα Λάνσμπερι, αιώνια Μις Μαρπλ, στην πασίγνωστη ταινία του Γκάι Χάμιλτον (1980), δίπλα στις εκθαμβωτικές Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Κιμ Νόβακ, αλλά και τους Έντουαρντ Φοξ, Ροκ Χάντσον, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Τόνι Κέρτις.

■ «Μικρό λουλούδι» («Petite Fleur»)
Ο νεαρός άνεργος οικογενειάρχης Χοσέ επισκέπτεται τον γείτονά του και ενώ ακούγεται το τζαζ κομμάτι «Petite Fleur» τον δολοφονεί χωρίς λόγο. Όμως, την επόμενη μέρα εκείνος είναι ολοζώντανος! Ο Χοσέ τον… σκοτώνει ξανά, αλλά εκείνος και πάλι εμφανίζεται, οδηγώντας τον Χοσέ στο να τον δολοφονεί διαρκώς! Ισπανική σουρεαλιστική κωμωδία του υποψήφιου για Oscar Σαντιάγκο Μίτρε.

■ «Reality»
Ένα Σάββατο απόγευμα, τον Ιούνιο του 2017, η 25χρονη Ριάλιτι βρίσκεται αντιμέτωπη με πράκτορες του FBI στο σπίτι της στην Τζόρτζια. Μια παράξενη συνομιλία ξεκινά και η ιστορία της αρχίζει να ξετυλίγεται. Πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Η Τίνα Σάτερ σκηνοθετεί μια ιστορία κατασκοπείας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στην Αμερική το 2016. Πρωταγωνιστεί η Σίντνεϊ Σουίνι («Euphoria»).

■ «Ρούμπι: Ένα Κράκεν στην εφηβεία» («Ruby Gillman, Teenage Kraken»)

Η γλυκιά και αδέξια 16χρονη Ρούμπι θέλει απεγνωσμένα να ταιριάξει στο περιβάλλον του γυμνασίου, όπου νιώθει να περνάει απαρατήρητη. Κάνει ιδιαίτερα μαθηματικών στον σκεϊτά με τον οποίο είναι τσιμπημένη, αλλά εκείνος τη θαυμάζει μόνο για το μυαλό της. Μια μέρα ανακαλύπτει ότι είναι βασιλική διάδοχος Κράκεν πολεμιστριών και προορίζεται να κληρονομήσει τον θρόνο της επιβλητικής γιαγιάς της, πολεμίστριας βασίλισσας των επτά θαλασσών.
Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων των Κερκ ντε Μίκο και Φάριν Περλ. Μεταγλωττίζουν οι ηθοποιοί Βαγγέλης Κακούρης, Βασίλης Παπαστάθης, Λητώ Αμπατζή, Μαριάνθη Σοντάκη, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Τάνια Παλαιολόγου,κ.α

 

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Πέμπτη 29 Ιουνίου