Τα 10α γενέθλιά του γιόρτασε την Τετάρτη το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό τοπόσημο, ένα πολύ πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο παράδειγμα βιώσιμης επανάχρησης ενός ιστορικού μνημείου, πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Δίνει τη δυνατότητα μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται και μέσα από την λειτουργία του μουσείου, ο επισκέπτης να καταλάβει τι ρόλο έπαιζε αυτό το εργοστάσιο στη Βιομηχανική Επανάσταση της Ελλάδας, ένα εργοστάσιο που φώτιζε την Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας, όπου η ψηφιακή εικόνα έχει διαδοθεί παντού, τα νέα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν, ότι όλα αυτά τα πράγματα που χρειαζόμαστε για την καθημερινότητα και γενικότερα για τη ζωή μας, είναι προϊόν μιας διαδικασίας που λέγεται παραγωγή, που παίρνει μια πρώτη ύλη και την μετατρέπει σε προϊόντα.
Παρών φυσικά σε αυτά τα γενέθλια ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το έργο και τις δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.
«Δεν είναι άλλο ένα μουσείο», επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης. «Μην κάνουμε το λάθος να μείνουμε μόνο στο ότι το μουσείο αυτό ανοίγει ένα νέο δρόμο, μια νέα λογική για τα μουσεία στην Ελλάδα, που θέλει και τον βιωματικό τους χαρακτήρα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Διότι τη στιγμή που άνοιξε το μουσείο αυτό, έδωσε μεγάλη αισιοδοξία. Ήταν μια αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι. Έδειξε πως ναι, η Αθήνα μπορεί. Ο Δήμος Αθηναίων έχει επιτέλους ένα ενοποιημένο πρόγραμμα. Μία φωνή για τον Πολιτισμό», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.
Ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία 12 χρόνια, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
«Η επέτειος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί κλείνει μια δεκαετία από τότε που ένα πολύ σημαντικό ιστορικό μνημείο της Αθήνας μετατράπηκε σε ένα χώρο πολιτισμού, με μεγάλη επισκεψιμότητα και με ιδιαίτερη προτίμηση από τους νέους της Αθήνας. Έγινε ένα παράδειγμα προς μίμηση μιας επανάχρησης βιομηχανικού χώρου, πολύ πετυχημένης και βιώσιμης και απέκτησε η Τεχνόπολη μια εκπαιδευτική διάσταση και μπορεί καθημερινά να φιλοξενεί σχολεία και επισκέπτες, να τους ξεναγεί και να τους μαθαίνει τον ρόλο που έπαιξε το εργοστάσιο φωταερίου για την βιομηχανική ανάπτυξη της Αθήνας και της χώρας μας και τη σημασία που έχει η βιομηχανική παραγωγή για τις κοινωνίες και για την κάθε οικονομία», σημείωσε ο κ. Μπιτζάνης.
Η διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου Μαρία Φλώρου, μίλησε για τις επετειακές δράσεις του μουσείου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Προχωρήσαμε σε μία ανανέωση της μουσειακής έκθεσης, προσθέσαμε νέες προφορικές μαρτυρίες με ηχητικά τεκμήρια που ξαφνιάζουν τον επισκέπτη και εμπλουτίσαμε την έκθεση με νέα αντικείμενα που έχουν συντηρηθεί. Έχουν προγραμματιστεί από εδώ και στο εξής απογευματινές ξεναγήσεις μέσα στο μουσείο, με συνοδεία ποτού, επίσης βιομηχανικές διαδρομές στη πόλη». Η κ. Φλώρου ανέφερε επίσης ότι στο πρόγραμμα της Τεχνόπολης, που θα ανοίξει τον Μάιο, εντάσσεται και συναυλία «με τον αγαπημένο καλλιτέχνη Βασιλικό στο νέο του project, καθώς και ένα διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά και στις οικογένειες τους που τόσο καιρό στηρίζουν το μουσείο, τον Οκτώβριο».
Οι ήδη γνωστές δράσεις για τα παιδιά, όπως η θερινή απασχόληση και οι διανυκτερεύσεις, θα συνεχιστούν κανονικά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ