Quantcast

«Στους δρόμους του Αλέξανδρου»: Στην Ημαθία το 1ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το 1ο διεθνές μουσικό Φεστιβάλ Αιγών «Στους δρόμους του Αλέξανδρου» ενώνει τις μουσικές χωρών που συνάντησε στο πέρασμά του ο Έλληνας στρατηλάτης. Με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη Haig Yazdjian και την ορχήστρα του, και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό που έρχονται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, το Φεστιβάλ Αιγών έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τη μουσική ποικιλομορφία όλων αυτών των περιοχών, από την Μαύρη Θάλασσα ως τις πηγές του Νείλου, από τις όχθες της Μεσογείου ως τον Καύκασο, τον Τίγρη και τον Γάγγη.

 

«Το συγκινητικό είναι ότι σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία θα ακούσουμε και μουσικές από το Αφγανιστάν, καθώς η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μέγα Αλέξανδρου ήταν από τη Βακτρία, Αφγανή στην πραγματικότητα. Είναι αυτή η έννοια της συνύπαρξης και του ανοιχτού κόσμου που είχε επιτευχθεί τότε και τώρα μπορούμε να τα έχουμε μόνο μέσα από τις μουσικές και την τέχνη»επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Το Φεστιβάλ φιλοξενείται στους εμβληματικούς χώρους των Αιγών, δίπλα στους τάφους του πατέρα και του γιου του Μεγαλέξανδρου, και της Μίεζας, δίπλα στο γυμνάσιο όπου με την διδασκαλία του Αριστοτέλη αντρώθηκαν αυτοί που δημιούργησαν την ελληνιστική Οικουμένη της τέχνης και του πολιτισμού. Μάλιστα, υπογραμμίζοντας την σημασία που δίνει η ΕΦΑ Ημαθίας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού, στο Φεστιβάλ των Αιγών, οι συναυλίες παρουσιάζονται στον εμβληματικό χώρο των Αιγών/μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και αποτελεί, όπως εξηγεί η κ. Κοτταρίδη «μια προανάκρουση, μία από τις πολυεπίπεδες δράσεις πολιτισμού που θα πλαισιώσουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου», τα οποία αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Άνοιξη. Κι ενώ το παλιό Μουσείο των Αιγών είναι αφιερωμένο στο Φίλιππο και τον μικρό Αλέξανδρο, η κ. Κοτταρίδη τονίζει ότι «το Νέο Μουσείο είναι αφιερωμένο σε όλη την πόλη. Επιτέλους, θα έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες να βλέπουν μέσα από πολλά ευρήματα τι ήταν οι Αιγές και να το συνδυάζουν με το Ανάκτορο και τη Νεκρόπολη».

ΑΦΙΣΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, στις 9 μ.μ, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν από τους σημαντικότερους σολίστ στο σαντούρι, τον Omit Tahmasebpour, ο οποίος θα παρουσιάσει ήχους και μουσικές από την Περσία και ο Haig Yazdjian μαζί με την εξαμελή ορχήστρα του θα ταξιδέψει με το ούτι και την φωνή του στην Αίγυπτο.

Το Σάββατο 21 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, η Elenore Fourniau που μαζί με την εξαμελή ορχήστρα θα παρουσιάσουν τραγούδια από το Αφγανιστάν και ο Haig Yazdjian θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος. Στις δύο πρώτες συναυλίες θα συμμετέχουν και ο Ciro Montanari με την ινδική τάμπλα και ο Efren Lopez με το αφγανικό ραμπάπ.

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 22 Αυγούστου, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων ο Haig Yazdjian συνοδευόμενος από την ορχήστρα του με αφετηρία το Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία, θα ταξιδέψει μουσικά στην Συρία και την Αρμενία, ο Γιάννης Τσανασίδης, και με την ποντιακή λύρα του στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η Elenore Fourniau θα «παντρέψει» σε αυτό το μουσικό ταξίδι ήχους από το Κουρδιστάν. Στο τριήμερο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι μουσικοί: Τάσος Πούλιος – κανονάκι, Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα, Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι, Νίκος Παραουλάκης – νέυ, Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο, Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά.

Αφιέρωμα στο Δ. Σολωμό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με ένα αφιέρωμα στο έργο του Διονυσίου Σολωμού με τίτλο «Ἐσειότουν τ’ ὁλοστρόγγυλο καί λαγαρό φεγγάρι» στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας την Πανσέληνο του Αυγούστου, Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.

Δύο στιχουργοί, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Παρασκευάς Καρασούλος θα διαβάσουν και θα απαγγείλουν ποιήματα, κείμενα και επιστολές του εθνικού ποιητή και την παρουσίαση θα πλαισιώσει με αυτοσχέδια μουσική αφήγηση ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ