Στην 27η θέση το Μουσείο της Ακρόπολης στη δημοτικότητα των μουσείων

Πρώτο το Λούβρο παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για το 2022

Έπειτα από δύο χρόνια αποκλεισμών, το 2022 οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν ξανά -όπως και τώρα φυσικά- να επισκεφτούν τους ναούς της τέχνης: τα μουσεία! Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθούν 141.000.000 επισκέψεις στα 100 κορυφαία του κόσμου. Αυτό δείχνει η έρευνα Visitor Figures για τη δημοτικότητα των μουσείων σε παγκόσμια κλίμακα. Η έρευνα του Artnewspaper δείχνει ότι το Λούβρο και αυτή τη χρονιά κρατάει την πρωτοκαθεδρία της επισκεψιμότητας.

 

Τριπλασιασμός

Το Μουσείο της Ακρόπολης, που προηγείται σε επισκεψιμότητα πολλών γνωστών μουσείων μεταξύ των οποίων και αυτό του Γκούγκενχαϊμ, είναι το μόνο ελληνικό στη λίστα του top 100 του πλανήτη το 2022, στην 27η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, με εντυπωσιακή -τριπλάσια- αύξηση της επισκεψιμότητας από το 2021, που είχε 547.910 επισκέπτες και βρισκόταν στην 46η θέση.
Αν και το Λούβρο είναι πρώτο με περίπου 7.700.000 επισκέπτες, δεν έχει φτάσει τα επίπεδα του 2019 – δηλαδή, της προ-covid εποχής.

Στη δεύτερη θέση αντικρίζουμε τα Μουσεία τουΒατικανού με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια  επισκέπτες. Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου με 4.000.000 και η Tate
Modern με 3.800.000 επισκέπτες ανακτούν τις θέσεις τους στην πεντάδα.

Το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στις ΗΠΑ ήταν η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον, με σχεδόν 3.300.000 επισκέπτες το 2022.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη με 3.200.000 επισκέπτες ήταν το δεύτερο μουσείο τέχνης με τις περισσότερες επισκέψεις στην αμερικανική ήπειρο. Στην Ασία, πάλι, ξεχώρισε η Νότια Κορέα. Το Εθνικό Μουσείο της Κορέας εδραίωσε την υψηλή του θέση στη λίστα: τα
3.400.000 επισκέπτες τού χάρισαν την πέμπτη θέση.

Πάντως, συνολικά οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί αντιστοιχούν σε σχεδόν 40.000.000 επισκέψεις.
Τώρα, λοιπόν, που η πανδημία έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει, οι φιλότεχνοι επιστρέφουν σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Νέα Υόρκη.

Οπότε, η 27η θέση του σχετικά νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχία. Και σημαντική μάλιστα.

Διμήνι, ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός της Ευρώπης Ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Νεολιθικής περιόδου και ο παλαιότερος της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις βρίσκεται μόλις μια ανάσα από το κέντρο του Βόλου!
Πρόκειται για τον οικισμό του Διμηνίου, σε έναν χαμηλό λόφο, με αρχιτεκτονικά λείψανα που δίνουν την εικόνα ενός οργανωμένου νεολιθικού οικισμού. Το δε σχέδιό του -έξι λιθόκτιστοι περίβολοι που κατασκευάστηκαν γύρω από τον οικισμό κατά ζεύγηεντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Έπειτα από δεκαετίες ανασκαφών, στα ευρήματα περιλαμβάνονται λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια και κοσμήματα, καθώς επίσης και άφθονη κεραμική, γραπτή και εγχάρακτη που αποτελεί το αποκορύφωμα της νεολιθικής κεραμικής τέχνης.

Οι ουσιαστικές ανασκαφικές έρευνες στο Διμήνι άρχισαν από το 1977 και συνεχίστηκαν για 30 ολόκληρα χρόνια, και η αρχαιολόγος Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη με τα ευρήματά της έδειξε ότι το Διμήνι δεν εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Νεότερης Νεολιθικής, αλλά κατοικήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχώς και μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατίας. Στα μέσα του 15ου αι. π.Χ. χτίστηκαν οι πρώτες μυκηναϊκές οικίες οι οποίες διαδέχτηκαν παλαιότερα μεσοελλαδικά μέγαρα. Οι οικίες χτίστηκαν δεξιά και αριστερά από έναν φαρδύ δρόμο και όλος ο οικισμός απλώνεται σε μια έκταση μεγαλύτερη από 100 στρέμματα. Σήμερα, με επικεφαλής τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Αθηνά Μπάτσιου, οι ανασκαφές προχωρούν και επεκτείνονται συνεχώς.

*Γιώργος Βαϊλάκης/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 29 Μαρτίου