Σταύρος Ξαρχάκος: Όλα τα έσοδα για τη Θεσσαλία από τη «Γιορτή» στον Λυκαβηττό

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τους πλημμυροπαθείς με τη συναυλία

Η επιστροφή του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού στη ζωή της Αθήνας είναι ένα γεγονός ιστορικής σημασίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, συνοδεύεται από μία ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Κάπως έτσι, τη διάθεση στους πληγέντες του θεσσαλικού κάμπου όλων των εσόδων από τη μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο νέο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για μία πρώτη κίνηση στήριξης και ανθρωπιάς, σε όλους εκείνους που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα για να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που περνούν δύσκολες ώρες. Αυτή θα είναι μόνο η αρχή της συνδρομής μας», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Στην επιστροφή του στον αττικό λόφο ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Γιορτή στον Λυκαβηττό», συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας, η οποία θα αποδώσει κορυφαίες στιγμές της καριέρας του σε νέες ενορχηστρώσεις. Μαζί του θα βρίσκονται και τέσσερις σπουδαίες φωνές, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Η συναυλία, που θα σημάνει τη νέα εποχή πολιτιστικής δραστηριότητας του
Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια, θα αποτελέσει παράλληλα και την επιστροφή του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο ύστερα από 45 χρόνια.

Το καλοκαίρι του 1978 είχε δώσει έντεκα συναυλίες στον Λυκαβηττό, με αφορμή τις θερινές εκδηλώσεις του ΕΟΤ στην Αθήνα, συνδέοντας έντονα το όνομά του με τον συγκεκριμένο χώρο που αναδείχθηκε σε τοπόσημο του ελληνικού τραγουδιού της μεταπολιτευτικής πραγματικότητας.
Σε αυτές τις αξιομνημόνευτες, μουσικές παραστάσεις, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε εναλλασσόμενα προγράμματα, παίζοντας από Vivaldi μέχρι λαϊκά τραγούδια. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα στιγμιότυπα ηχογραφήθηκαν και συγκεντρώθηκαν σ’ έναν δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του ’78 με τίτλο «Ξαρχάκος – Στον Λυκαβηττό».

Το θέατρο του πιο αγαπημένου λόφου της πόλης περνάει πλέον σε νέα εποχή, μετά τη διεκδίκησή του από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος το ανακατασκεύασε ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διατηρώντας πάντα ως βάση την ιδέα του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Μαζί με τη συνολική ανάπλαση του λόφου, το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού επιστρέφει -από τον Δήμο Αθηναίων- ασφαλές και ικανό να μοιραστεί δυνατά συναισθήματα και μοναδικές εμπειρίες για να αναδειχθεί ξανά σε σημείο αναφοράς στον καλλιτεχνικό χάρτη της Αθήνας.

 

*Γιώργος Βαϊλάκης/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου