Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καστελλόριζου

30 ταινίες από όλο τον κόσμο, μουσική αλλά και εργαστήρια

Στο ακριτικό Καστελλόριζο ανοίγει πανιά το 8ο Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου από τις 20-27/8, με εργαστήρια, masterclasses, συζητήσεις, μουσική, χορό να πλαισιώνουν τις σημαντικές σινε-προβολές από κάθε γωνιά της γης.

 

Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες θα ταξιδέψουν στην καρδιά του καλοκαιριού «πέρα από τα σύνορα», απολαμβάνοντας 30 πρεμιέρες στο φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και την παρισινή Ecrans des Mondes. Με άξονα ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα, βιογραφίες προσωπικοτήτων και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εισάγει τον θεσμό της τιμώμενης χώρας, αρχής γενομένης από τον Καναδά. Παράλληλα, τιμά με αφιερώματα την κινηματογραφική Σχολή του Μονάχου, από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες της Ευρώπης, και το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival).

Η τελετή έναρξης θα γίνει με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» του Ιρλανδού Άλαν Γκίλσελαν, βασισμένο στο τραγούδι που γράφτηκε από τον έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν ως φόρος τιμής στον θρυλικό Μάικλ Κόλινς, αλλά γνώρισε δεύτερη ζωή ως ύμνος της αντίστασης στη χούντα, μεταφρασμένο από τον Βασίλη Ρώτα και μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και τη συμμετοχή των Μαρίας Φαραντούρη, Παντελή Βούλγαρη, Ροβήρου Μανθούλη, Παντελή Μπουκάλα, η ταινία αφηγείται τις μεταμορφώσεις ενός τραγουδιού αλλά και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Φωτεινής Δάρρα. Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «Tricks on the Dead» του Τζόρνταν Πάτερσον, που αφηγείται το πρώτο μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα Κινέζων εργατών στην Ευρώπη. Τη βραδιά θα κλείσουν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Ανδρέου, Κορίνα Λεγάκη.

 

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Παρασκευή 16 Ιουνίου