Quantcast

Μεσσηνία: Λήξη του Συμποσίου Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» στην Κεφαλόβρυση

Το κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» και της Έκθεσης Φωτογραφιών και Έργων Τέχνης της Μύρτιδος σηματοδότησε η τελετή Λήξης που πραγματοποιήθηκε στις 12.08.2022 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) Μεσσηνίας

Το κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» και της Έκθεσης Φωτογραφιών και Έργων Τέχνης της Μύρτιδος σηματοδότησε η τελετή Λήξης που πραγματοποιήθηκε στις 12.08.2022 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) Μεσσηνίας.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα από τις 8 το απόγευμα να επισκέπτεται τον χώρο και να ξεναγείται στα έργα που ολοκληρώθηκαν, ενώ την ξενάγηση είχαν αναλάβει οι καλλιτέχνες. Οι γλύπτες παρουσίασαν τα έργα τους κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης και τα παρέδωσαν στους κατοίκους της Κεφαλοβρύσης σε κλίμα συγκίνησης. Ο Αλέξιος Ξενίας μίλησε για το βιβλίο των Ντρέδων που φιλοτέχνησε, στην ανοιχτή σελίδα του οποίου χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους. Ο Γιώργος Σταματόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους κατοίκους για την υποδοχή, τη συμμετοχή και τη φροντίδα τους, έννοιες που απεικονίζονται στο γλυπτό του με το κλειδί της φιλοξενίας. Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τα δεκάδες συμπόσια που έχει συμμετάσχει αυτό ήταν το πιο διαφορετικό και ξεχωριστό. Ο Στέλιος Γαβαλάς, που φιλοτέχνησε την αέρινη κίνηση του έρωτα, εντυπωσίασε με την απλότητα του “λόγου” του. Ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος έδειξε την αγάπη του για το μέταλλο και το μάρμαρο με το γλυπτό της Μύρτιδος που θα κοσμήσει το Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η ‘Αννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Σωτήρης Μπακούρος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την τοπική κοινωνία.

H Πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών Μαριάννα Τσουρεκά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία μάθαμε πως ένας απλός, άμορφος όγκος μαρμάρου μπορεί να πάρει μορφή και να αναδείξει την ψυχή και την οπτική του δημιουργού του. Επίσης διδαχτήκαμε πώς από τα σπαράγματά τους μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανατρεπτικής μορφής γλυπτό, αυτό της Μύρτιδος που πάντα θα μάρτυρα την επίσκεψή της στο γραφικό χωριό μας».

Ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, στον χαιρετισμό του με τη μορφή επιστολής προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Περικλή Κανελλόπουλο, ανέφερε: «Όλοι όσοι είμασταν αυτή την περίοδο στο Ρίπεσι, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ζήσαμε μαγικές και μοναδικές στιγμές δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της γλυπτικής, Στέλιο Γαβαλά και Γιώργο Σταματόπουλο, που αγκάλιασαν τους νέους ταλαντούχους συναδέλφους τους, Αλέξιο Ξενία, Στέλιο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Παπασωτηρίου, στη δημιουργία γλυπτών που θα στολίζουν για πάντα το Ρίπεσι. Τους γλύπτες πλαισίωσαν με την κεραμική και τα ψηφιδωτά τους οι καλλιτέχνες που με εντυπωσίασαν με την αθόρυβη προσφορά τους, η Αμαλία Καρκούλια και η Ελένη Μαρκοπούλου”.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περικλής Κανελλόπουλους κήρυξε τη λήξη του Συμποσίου και ο Σπύρος Κατσίρας από τον Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας τη σηματοδότησε με κανονιές. Όπως έγινε στην έναρξη του συμποσίου, όταν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι καλωσόρισαν τους γλύπτες και τη Μύρτιδα με ένα τραγούδι, έτσι και στην τελετή λήξης, οι νέοι και τα παιδιά του χωριού αποχαιρέτησαν με τα μουσικά όργανα και το τραγούδι τους.