Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: Δίδεται το όνομά της σε μία αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης

«Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα φώτισε με την προσωπικότητά της και το τεράστιο έργο της στην Εθνική Πινακοθήκη την Ελληνική τέχνη»

Ήταν η γυναίκα που βρισκόταν στο τιμόνι της επί 30 ολόκληρα χρόνια, εκείνη που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τα οράματα και τις μεγάλες εκθέσεις που προσέλκυσαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Η σημερινή απόφαση λοιπόν του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, να δοθεί σε μία από τις αίθουσές της το όνομα της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, που έφυγε τα ξημερώματα της Δευτέρας από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αποτελεί έναν φόρο τιμής στη μνήμη της και στο έργο που άφησε πίσω της.

 

«Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα φώτισε με την προσωπικότητά της και το τεράστιο έργο της στην Εθνική Πινακοθήκη την Ελληνική τέχνη. Για τριάντα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε με πάθος και όραμα το Μουσείο, επιτυγχάνοντας μέσα από μεγάλα εικαστικά γεγονότα να το αναδείξει σε κέντρο αισθητικής παιδείας και πολιτισμού. Συνέβαλε στην διεύρυνση του ρόλου του στην Ελληνική επικράτεια με την ίδρυση της Εθνικής Γλυπτοθήκης και των παραρτημάτων στην Σπάρτη, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο και την Αίγινα. Με τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση του κτηρίου κατέστησε την Εθνική Πινακοθήκη εφάμιλλη των μεγάλων μουσείων του κόσμου και την οδήγησε στη νέα της εποχή, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη τη γνώση, τους υψηλούς στόχους, τους αγώνες για την επίτευξή τους, τα λαμπρά επιτεύγματα» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Πινακοθήκης.

Κατά την διάρκεια του έκτακτου Δ.Σ αποφασίστηκε επίσης να εκφωνηθεί επικήδειος από εκπρόσωπό του στην κηδεία της η ημέρα και η ώρα της οποίας ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, και να γίνει κατάθεση στεφάνου στη μνήμη της.