Quantcast

Κ.Σακελλαροπούλου: Η ΠτΔ ξεναγήθηκε στην έκθεση «Νικόλαος Γύζης-120 χρόνια από το θάνατό του»

Στην έκθεση «Νικόλαος Γύζης-120 χρόνια από το θάνατό του», που φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca, ξεναγήθηκε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο της Πινακοθήκης ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς η επετειακή έκθεση για τον σπουδαίο ζωγράφο, χαράκτη και σχεδιαστή του 19ου αιώνα συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο και τον Δήμο.

Η ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης Κωνσταντίνο Διδασκάλου ξεκίνησε από το ισόγειο του κτιρίου, όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων τα γνωστά έργα «Το κρυφό σχολειό» και «Τα ορφανά». Συνεχίστηκε στον πρώτο όροφο με ιδιαίτερες αναφορές στα έργα με κάρβουνο πάνω σε φιλμ που σχεδίασε ο Νικόλαος Γύζης κατά την παραμονή του στο Μόναχο, καθώς και σε προσωπογραφίες, στο έργο «Ιστορία» και σε έργα με μεταφυσικές αναπαραστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Διδασκάλου «η έκθεση άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην κ. Σακελλαροπούλου, καθώς υπάρχουν πράγματα που δεν τονίζονται πολλές φορές, γνωρίζοντας μόνο κάποια ηθογραφικά έργα του ζωγράφου» και «δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε και άλλες μορφές τέχνης του Γύζη και επιτυχίες που είχε στο εξωτερικό να τονιστούν, καθώς επίσης να δείξουμε τις ζελατίνες, μια ιδιαίτερη μορφή ζωγραφικής που έκανε πάνω με σινική μελάνη».

Πριν την αναχώρηση της κ. Σακελλαροπούλου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης της προσέφερε ένα μεταξωτό μαντήλι με θέμα τον πίνακα «Ιστορία» του Γύζη.

«Η έκθεση»

Η έκθεση «Νικόλαος Γύζης: 120 χρόνια από το θάνατό του» οργανώθηκε στον πλαίσιο των 56ων Δημητρίων.

Ο Νικόλαος Γύζης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 627 έργα του. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, ζελατίνες, γλυπτά και πολλά σχέδια.

Ως γνήσιο τέκνο της Σχολής του Μονάχου, ο Γύζης ασχολήθηκε με την ηθογραφία, τη νεκρή φύση και το πορτρέτο αλλά και με ιδεαλιστικά – αλληγορικά θέματα, επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Συμβολισμό, εκφράζοντας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο το πνεύμα της εποχής του.
Για τις ανάγκες της επετειακής έκθεσης η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης πλαισιώθηκε από γνωστά έργα του Γύζη που βρίσκονται σε συλλογές φορέων και ιδιωτών όπως: «Το Κρυφό Σχολειό», «Το Τάμα», «Τα Ορφανά», «Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου», «Μαργαρίτα Γύζη», «Το Φανάρι», «Κένταυρος και Έρως», «Ο Ποιητής στην πηγή», «Ο Ζαχαροπλάστης», «Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στο βωμό της Αθανασίας», κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), την υποστήριξη της εταιρείας ALUMIL Α.Ε. ενώ τα έργα που την έχουν εμπλουτίσει προέρχονται από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, της ΑlphaBank, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Λάτση, της Οικογένειας Εμφιετζόγλου και του Κωνσταντίνου Διδασκάλου.