Η Στήλη της Ροζέττας σύμβολο για τα 200 χρόνια από την αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών

Η Στήλη της Ροζέτας ανακαλύφθηκε τυχαία το 1799 από Γάλλους στρατιώτες, με επικεφαλή τον Πιερ-Φρανσουά Μπουσάρ, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο

Ενα από τα εμβληματικότερα αρχαιολογικά ευρήματα – η Στήλη της Ροζέτας – μετακινήθηκε για πρώτη φορά από τότε που εγκαταστάθηκε στην Αιγυπτιακή Γλυπτοθήκη του Βρετανικού Μουσείου, με αφορμή την έναρξη της έκθεσης «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την Αρχαία Αίγυπτο».

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ιλόνα Ρεγκούλσκι (Ilona Regulski) δήλωσε στην εφημερίδα Evening Standard: «Δεν θα μπορούσαμε να αφηγηθούμε την ιστορία της αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη χωρίς τη Λίθο Ροζέτα, οπότε αποφασίσαμε να έχει περίοπτη θέση στην έκθεση».

Η Στήλη της Ροζέτας ανακαλύφθηκε τυχαία το 1799 από Γάλλους στρατιώτες, με επικεφαλή τον Πιερ-Φρανσουά Μπουσάρ, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο.

Είναι μια πλάκα από γρανιτοειδή πέτρα βάρους 760 κιλών και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής.

Ο σπουδαίος Γάλλος μελετητής Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (1790-1832) , από τους πιο διακεκριμένους γλωσσολόγους της εποχής, κατάφερε, με βάση τα ονόματα των βασιλέων Πτολεμαίου και Αρσινόης που αναφέρονται στην στήλη, να βρει το κλειδί για να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Αυτή η ανεκτίμητης αξίας ανακάλυψη ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της επιστήμης της Αιγυπτιολογίας.

Το σύστημα που χρησιμοποίησε ο Σαμπολιόν για να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο της στήλης, αποτελεί σημαντικό οδηγό για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των αρχαίων συστημάτων γραφής.

Οι Βρετανοί πήραν το πολύτιμο εύρημα – το οποίο αποτέλεσε το κλειδί για την αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών- μετά την ήττα των Γάλλων στην Αίγυπτο το 1801.

Ωστόσο τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης κάνουν έκκληση για τον επαναπατρισμό του σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος, σύμφωνα με το tatler.

Η έκθεση ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2023 παρουσιάζοντας περισσότερα από 240 αντικείμενα απαράμιλλης αξίας.