Quantcast

Ελευσίνα: «Μυστήριο» Πανηγύρι 21/3-23/3

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Ελευσίνα με live cinema, μουσική, χορό και ομιλίες

Ένα τριήμερο πανηγύρι αλλιώτικο από τα άλλα στήνεται στην Ελευσίνα από τις 21 έως τις
23 Απριλίου, με επίκεντρο τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Γεωργίου, και ταυτόχρονα ως μέρος των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίς 2023.

 

Διαφορετικό, πρωτοποριακό, τιμώντας συγχρόνως τις ρίζες μας και την παράδοση, το «Μυστήριο 84 – Πανηγύρι», στην ουσία του ένα φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) και στον δημόσιο χώρο της περιοχής, με ελεύθερη είσοδο.

Μια διοργάνωση που έρχεται να καταδείξει πώς το παρελθόν μπορεί να συνομιλήσει με το παρόν και το μέλλον, μέσα από δράσεις που συνδιαλέγονται με το θρησκευτικό, το πολιτιστικό και το ιστορικό στοιχείο: ατελείωτες ώρες προβολών νυχθημερόν, σε χώρο όπου μάλιστα μπορεί να κοιμηθεί κάποιος βλέποντας μια ταινία και να ξυπνήσει την… επόμενη μέρα, ένας εξάωρος μαραθώνιος με δημόσιες ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, VR περφόρμανς, μουσική, χορό.

Η εργατική τάξη

Το πιο μεγάλο ατού, όμως, αυτού του φεστιβάλ είναι το live cinema ή αλλιώς το «ζωντανό σινεμά» που θα επιχειρηθεί, κλέβοντας την παράσταση: γυρίσματα σε δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ! Το πανηγύρι, μέσα από τις δράσεις του διερευνά τόσο την έννοια και την εικόνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη σήμερα όσο και την ίδια την αισθητική του live cinema, ενός νέου είδους σινεμά δηλαδή που παράγεται ή αντιδρά σε πραγματικό χρόνο.

Η όλη ιδέα του πραγματικά ενδιαφέροντος εγχειρήματος, που αναμένουμε να δούμε υλοποιημένο, ανήκει στον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα ο οποίος το πραγματοποιεί με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X και του κριτικού κινηματογράφου και programmer

Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADA – The Live Art Development Agency (Λονδίνο).

Ολοήμερες και ολονύκτιες προβολές Οι προβολές θα είναι ολοήμερες και ολονύκτιες, ενώ για όσους δεν θα θέλουν να χάσουν τη συνεχή ροή, θα υπάρχουν διαθέσιμες σεζλόνγκ για να ξεκουράζονται στη διάρκεια της νύχτας. Θα ακολουθήσει εξάλλου ένας κινηματογραφικός μαραθώνιος 3.480 λεπτών, στη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 40 αριστουργηματικές ταινίες από όλο τον κόσμο, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, τα «Ανθρώπινα Λουλούδια της Σάρκας»/«Human Flowers of Flesh» της Ηelena Wittman από το φετινό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, με την Αγγελική Παπούλια και τον πρωταγωνιστή του σκηνοθέτη Λεός Καράξ, Dennis Lavant, δύο θρυλικά διαδραστικά μονοπλάνα των Matt Adams και Blast Theory στις ταινίες «Αγύριστο Κεφάλι»/ «Βloodyminded» και «Η μοναδική μου απαίτηση»/«My One Demand», αντίστοιχα, το «LA Plays Itself» του 1972, οι ταινίες του Αργεντινού σκηνοθέτη Eduardo Williams, και το δεκάωρο έπος του Lav Diaz «Η εξέλιξη μιας φιλιππινέζικης οικογένειας», γυρισμένο στη διάρκεια εννέα ετών, που είχε ως αποτέλεσμα -αυτονόητο- τα μικρότερα μέλη της οικογένειας να έχουν ενηλικιωθεί στο τέλος.

Θα προβληθούν, επίσης, γνωστότερες ταινίες, των Wim Wenders, Michael Glawogger, Monika Willi, Ulrich Seidl, Ηanna Polack, JP Sniadecki, Stefan Jarl, η εμβληματική «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, αλλά και συγκλονιστικά στιγμιότυπα της αρχής του πολέμου στη Συρία από τον Συρο-αρμένιο Avo Kapraelian, που τα κατέγραψε με τη βοήθεια ενός κινητού.

 

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 29 Μαρτίου