Εγκαίνια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου

'Ενα όνειρο 30 ετών έγινε πραγματικότητα

Ένα παλιό μονοτάξιο δημοτικό της Χώρας της μεταμορφώθηκε σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο. Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, ένα όραμα για τους κατοίκους του νησιού που περίμεναν να πραγματοποιηθεί τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Η δημιουργία του υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.

H υπουργός Πολιτισμού και Ανάπτυξης, ενθουσιωδώς έκοψε την κορδέλα και δήλωσε: «Το 1994, μαζί με τον Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν οργανώσαμε ένα συνέδριο με θέμα την Κέα και την Κύθνο. Στο κείμενο των συμπερασμάτων, όλοι οι σύνεδροι κατέληγαν σε αυτό που ήταν η επιθυμία των νησιωτών: Να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό μουσείο στο νησί τους. Τριάντα χρόνια μετά, το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα. Εγκαινιάζουμε το 16ο μουσείο της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποδίδουμε στην Κύθνο το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της. Από τα εκθέματα διαπιστώνεται η κομβική σχέση της Κύθνου με την ευρύτερη ιστορία του αρχιπελάγους, αλλά και με το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού της».

Το αρχαιολογικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από ανασκαφές στην αρχαία πόλη και τον οικισμό του Μαρουλά, που πραγματοποιούνται από τη δεκαετία του ’90 και από τον Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν.