Από το 1977 γιορτάζεται κάθε χρόνο παγκόσμια η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM).
Σκοπός του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή τιμώμενο μουσείο
Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ως τιμώμενο φορέα για το 2023.
Το Ίδρυμα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ το μουσείο διοργανώνει σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον». Οι ξεναγήσεις επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).
Θα υλοποιηθούν επίσης προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.
Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται και η ειδικά σχεδιασμένη δράση του Ιδρύματος για άτομα άνω των 65 και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή «Παιχνίδι για Μεγάλους», με θέμα «Τέχνη και 5 Αισθήσεις», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το θάλλω και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Η δράση ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση των μεγαλύτερων ανθρώπων και παρέχει έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και εξωστρέφειας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Η ημέρα θα κλείσει με συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis, η οποία θα ερμηνεύσει έργα που εξυμνούν την άνοιξη, την εποχή που η φύση αναγεννάται και φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 18 Μαΐου και ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρα 11:00-12:00 και ώρα 16:00-17:00) και την Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρα 12:00-13:00) στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου (Αίθουσα 4, 5 και Αίθουσα 48) με τίτλο «Συνέχειες και ασυνέχειες στο Προϊστορικό Αιγαίο: Πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή;».
Την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-13:00 στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών (αίθουσες 21, 22, 25 και 26) με τίτλο «Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».
Στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25.
Την Παρασκευή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις παραπάνω δράσεις.
Μουσείο Ακρόπολης
Την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Η φετινή θεματική «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.
Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.
Μουσείο Μπενάκη
Ελεύθερη είσοδος και στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138), στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητάς του σχεδιάζει συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια με γενικό τίτλο Ώρα για Μουσείο.
Με αφορμή το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» μεταμορφώνονται οι αίθουσες του Μουσείου σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης.
Τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί, θα «ανοίξουν» μετά από χιλιάδες χρόνια για να ερεθίσουν την οσφρητική μας μνήμη, αναδίνοντας μυρωδιές που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, συχνά και με θεραπευτικό σκοπό.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη, όπως κάθε χρόνο, τιμά έναν πολιτιστικό οργανισμό της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για το έργο του στη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στη φετινή εκδήλωση ο τιμώμενος πολιτιστικός οργανισμός είναι το Μουσείο Καποδίστρια (23.05.2023, ώρα 19:30 – Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού).
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις, συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00 και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», καθώς και τη νέα έκθεση «ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις» που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασικός στρατηγικός στόχος του Μουσείου είναι να καταστεί ένας πολιτιστικός φορέας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα για άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρίες, παιδιά και εφήβους από διαφορετικές εθνικότητες.
Επίσης, από το 2022 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Προσωπικής Ανάπτυξης Ευ Ζην» που προσφέρει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας σε εφήβους και το ευρύ κοινό, το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (οπτικές βλάβες, κώφωση, βαρηκοΐα) καθώς και ειδικευμένες δράσεις όπως μηνιαίες ξεναγήσεις στην Ελληνική νοηματική γλώσσα.
Επιγραφικό Μουσείο
Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό διοργανώνοντας τις ακόλουθες ξεναγήσεις την Πέμπτη 18 Μαΐου:
Από τις 11:00-12:00 η Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. Εκτίθενται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.
«Θεραπεύων Φιλοτίμως» είναι ο τίτλος της ωριαίας ξενάγησης που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 από αρχαιολόγους του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί η δράση των γιατρών στην αρχαιότητα μέσα από επιλεγμένες επιγραφές της μόνιμης έκθεσης.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 8232950 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00). Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μουσεία Δήμου Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Κέντρο Τεχνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 18 Μαΐου, για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:
11:00, Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων
(Αλκμέωνος 1, Αθήνα)
«Ο Πλάτωνας στο Μουσείο του – Ψάχνοντας τον ορισμό της ευτυχίας»
Θεματική περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για ενήλικες.
Μπορούμε άραγε να ορίσουμε την ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο; Σχετίζεται το δίκαιο, η γνώση, η φιλία με την ευτυχία; Είναι η ευτυχία προσωπικός τρόπος ζωής ή υποχρέωση;
Στην περιήγησή μας θα ταξιδέψουμε μαζί με τον Πλάτωνα και θα συναντήσουμε τον Αριστοτέλη, τον Ραφαέλ Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Ιμμάνουελ Καντ προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον ορισμό και τη σημασία της ευτυχίας.
*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 5142138 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 15:00).
11:00 – Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
(Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)
«Ενεργειακά αποτυπώματα»
Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» για όλη την οικογένεια
Η δράση αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίγνωση των συνεπειών των ανθρώπινων δράσεων στο περιβάλλον, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η πρόκληση (challenges) του κοινού να καταβάλλει για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, μία προσπάθεια που θα εμποδίζει συνειδητά το αρνητικό αποτύπωμά μας στη γη. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με μικρές μεμονωμένες καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, έναν πλανήτη που αν του φερθούμε «φιλικά» θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και παγκόσμια υγεία.
*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 7232604 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00).
12:00, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων
(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)
«Το δέντρο της ζωής»
Εκπαιδευτική δράση μουσειακής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών
Με έμπνευση το θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και την αφίσα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο κρύβεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ερυσίχθονα! Το «δέντρο της ζωής» που αποτελεί κοινό τόπο στην παγκόσμια μυθολογία αλλά και στην τέχνη, μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι που αναδεικνύει έννοιες όπως βιωσιμότητα, προστασία βιοποικιλότητας, παγκόσμια υγεία, κ.λπ. και δίνει αφορμή για πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 3414466, 210 3452150 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 -14.00).
18:00, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων
(Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)
Ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές του Μουσείου με άξονα αφήγησης το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία μέσα από τις επιτόπιες έρευνές της δίνει πλήθος πληροφοριών, συνδέοντας τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και την σχέση τους με το περιβάλλον, καθώς και οι ίδιοι αισθάνονταν μέρος αυτού. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου θα μας ταξιδέψουν στον ορθολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την κατασκευή και χρήση τους στον λαϊκό πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα του καθημερινού βίου.
Ψηφιακή δράση
«Τα Μουσεία λένε πως μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη μας!» για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι καλούνται να ανακαλύψουν την κίνηση μηδενικών απορριμμάτων ή αλλιώς «zero waste» και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει και στην παράδοσή μας.