Η επιλογή γυναίκας ηθοποιού να ερμηνεύσει τον ρόλο του Μότσαρτ σε παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών ξεσήκωσε «κύμα» αντιδράσεων και μία συζήτηση περί ομοφοβίας έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.
Οι δηλώσεις του διευθυντή του θεάτρου, Λουκά Θάνου, οξύνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί.
Το γεγονός μια γυναίκα υποδυόμενη έναν άνδρα, παντρεύεται και φιλάει μια άλλη γυναίκα δεν άρεσε σε γονείς και εκπαιδευτικούς, της Πάτρας, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν έντονα.
Το έντονο κλίμα ακολούθησαν οι δηλώσεις του Λουκά Θάνου, που εξήγησε την επιλογή του, λέγοντας, μεταξύ άλλων:
«Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Έχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».
Η απάντηση Γιατρωμανωλάκη
Στα παραπάνω αντέδρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος έστειλε επιστολή στον κύριο Θάνο, επισημαίνοντας ότι είναι ανάρμοστο για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού να απαντήσει με αυτό τον τρόπο προκειμένου να υπερασπισθεί την επιλογή του να χρησιμοποιήσει γυναίκα για αντρικό ρόλο.
«Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις, αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων, ή να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται.
Παρά τις όποιες ”διορθωτικές” σας ύστερες κινήσεις, δεν έχετε στα αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ παράλληλα εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία».
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω
Η απάντηση του Λουκά ΄Θάνου στην εφημερίδα Πελοπόννησος, μετά τις αντιδράσεις για την παράσταση ήταν η εξής:
«Η επιλογή μου να βάλω γυναίκα στον ρόλο του Μότσαρτ δεν είχε καμία απολύτως σκοπιμότητα. Εγινε απλά και μόνο διότι δεν μπορούσα να βρω άνδρα χορευτή με τη μικροσκοπική σωματοδομή και την παιδικότητα στην όψη που απαιτείται να έχει κάποιος για να αναπαραστήσει πειστικά τον Μότσαρτ, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα μικροσκοπικός. Φυσικά, άνδρα θα διάλεγα για τον ρόλο, αλλά δεν είχα χορευτή με αυτές τις προδιαγραφές. Προσπάθησα να φέρω κάποιους από την Αθήνα, αλλά δεν μπορούσαν.
Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Εχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Φυσικό είναι να αντιδράσουν έτσι κάποιοι γονείς. Καταλαβαίνω ότι κάποιους ανθρώπους τους ενοχλεί. Ειδικά στη σκηνή εκείνη του γάμου, που η Μαρία Κίκινα, ως Μότσαρτ, κάνει χειροφίλημα στη σύζυγό της. Όμως δεν ήθελα να προκαλέσω. Και δεν θα το έκανα ούτε σε πειραματική σκηνή, πόσω μάλλον σε μία παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».