Ανακαινίστηκε η οικία του Παύλου Μελά, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης

Ποιοι παρέστησαν στην τελετή αποκατάστασης

Η οικία του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, στην Κηφισιά, ανακαινίστηκε και ανοίγει τις πύλες της στο κοινό.

 

Την τελετή αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά, τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, ανακαινίστηκε η οικία του Παύλου Μελά.

Δημοσιεύτηκε από Timeline.gr στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

 

 

Το 2009 το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε το οίκημα του Παύλου Μελά στην Κηφισιά διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.

 

Το 2012 επί ΠΘ Σαμαρά, εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά.

 

Σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οικία «ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα.

 

Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία -το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη. Φωτογραφίες της εποχής δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του στην πίσω αυλή.