Χίος: Το 7ο Μουσικό Φεστιβάλ στο νησί της μαστίχας

Συναυλίες και ποίηση έως τις 13 Αυγούστου

Συναυλίες κλασικής, βαλκανικής, σύγχρονης μουσικής, ρεμπέτικου, τζαζ, αλλά και μουσικές παραστάσεις και ποίηση φιλοξενούνται από χθες έως τις 13 Αυγούστου στη Χίο, στο πλαίσιο φυσικά του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ.

Πού ακριβώς λαμβάνουν χώρα;

Στο Μουσείο Μαστίχας, στην παραλία Καρφάς, στα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο, στο Κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής», στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Συκούση.

Το «μενού» περιλαμβάνει μουσική δωματίου από τη βιολονίστα-καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Όλγα Holdorff Μυριαγκού, την επίσης βιολονίστα Πολωνή, Maria Jadziewicz, και τον Αυστραλό βιολοντσελίστα, Μάρτιν Σμιθ, στον αύλειο χώρο της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, στα Μεστά.

Ενώ κλείνουν με τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά. Ανάμεσα στα κλου, η παραγωγή του φεστιβάλ «Λουκής Λάρας», σε σύνθεση του Χιώτη -επίσης καλλιτεχνικού διευθυντή- Λευτέρη Βενιάδη, όπου αποδίδεται, πρώτη φορά, με τη μορφή μουσικής αφήγησης για φωνή και βιολοντσέλο το ομώνυμο λογοτεχνικό έργο-αναφορά στην τραγωδία της Σφαγής της Χίου, του Δημήτριου Βικέλα.

Η έκθεση και η βραδιά παραστατικής ανάγνωσης «Ποιήματα», με σημείο αναφοράς το ποίημα «Η Πόλις» του Κ.Π. Κα- βάφη, από το οποίο ο Ελληνοαυστριακός δημιουργός Μιχάλης Pichler Μυριαγκού εμπνεύστηκε 44 παραλλαγές.

Η συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο, «Musical escapades», των προσφύγων που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Και τέλος η συναυλία του ελβετικού συνόλου εγχόρδων EnsembLesAlpes, στις Οινούσσες, με έργα κλασικής μουσικής.

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 2 Αυγούστου